A început votul în străinătate

Votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale 2019, turul doi, va dura, ca și în primul tur, trei zile. Astfel, pentru primul tur al alegerilor, românii din diaspora au putut vota în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie. În cel de-al doilea tur, românii votează în zilele de 22, 23 și 24 noiembrie. Votul în străinătate pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale 2019 a început în noaptea de joi spre vineri, la ora 1.00, când s-au deschis secţiile de votare din Noua Zeelandă şi Australia și se va încheia luni dimineață (25 noiembrie 2019), la ora 7.00 (ora României), odată cu închiderea secţiilor de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii. Pentru alegeri prezidențiale 2019, în diaspora au fost organizate 835 de secţii de votare. Lista completă a secțiilor din diaspora, precum și o hartă interactivă a acestora, pot fi consultate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
„Organizarea celor 835 de secţii de votare din străinătate reprezintă rezultatul eforturilor susţinute şi al implicării tuturor şefilor de misiuni şi a personalului Corpului Diplomatic şi Consular aflat în coordonarea acestora. Subliniem că buna funcţionare a unui număr record de secţii de votare în afara ţării, în condiţiile desfăşurării votului pe parcursul a trei zile, pentru fiecare dintre cele două tururi de scrutin, implică atât o coordonare strânsă între instituţiile partenere (Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale), cât şi cooperarea cu formaţiunile politice care vor nominaliza reprezentanţi în birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate şi cu comunităţile de români din străinătate”, se arată într-un comunicat MAE. În zilele de 23 și 24 noiembrie 2019, votul în diaspora pentru alegeri prezidențiale 2019 începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, dar și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în secția de vot, își pot să exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23:59. Programul secțiilor de votare din diaspora
vineri, 22 noiembrie – orele 12:00 – 21:00;
sâmbătă, 23 noiembrie – orele 7:00 – 21:00;
duminică, 24 noiembrie – vorele 7:00 – 21:00.
Documente necesare pentru vot în diaspora la alegerile prezidențiale 2019, turul doi
Cetățenii români care se află în străinătate în ziua votului își pot exprima votul în baza următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, iar, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, valabile în ziua votării.
Țările cu cele mai multe secții de votare
Printre ţările în care vor fi organizate cele mai multe secţii de votare se numără:
Spania (143, faţă de 50 organizate la alegerile europarlamentare)
Italia (142, faţă de 76 la parlamentare)
Germania (80, faţă de 25)
Marea Britanie (72, faţă de 29)
Franţa (50, faţă de 17)
SUA (38, faţă de 31)
Republica Moldova (37, faţă de 36)
Olanda (25, faţă de 4)
Belgia (23, faţă de 8)
Irlanda (16, faţă de 5)
Danemarca (12, faţă de 7)
Austria (17, faţă de 9)
Grecia (11, faţă de 4)
Portugalia (9, faţă de 5)
Elveţia (8, faţă de 4 organizate la alegerile europarlamentare).
Dintre cele 835 de secții de votare organizate în străinătate pentru alegerile prezidențiale 2019, în ţările din spaţiul Uniunii Europene vor fi organizate în total 639 de secţii de votare. Pe lângă secţiile de votare organizate, în mod tradiţional, în teatrele de operaţiuni din Afganistan, va fi deschisă, în premieră, o secţie de votare şi în Mali, pentru militarii români care au plecat de curând să participe la misiunea ONU de acolo.

Post Author: Cornelia Dunăreanu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *