Fasolea (Phaseolus vulgaris) este o plantă leguminoasă agățătoare anuală, originară din America. Fasolea este una dintre cele mai bune surse de proteine, fiind baza multor modele de alimentaţie din întreaga lume. Mai mult de 18.000 de specii sunt cultivate pe tot globul motiv pentru care este considerată una dintre alimentele de bază şi de încredere are umanităţii. Nu doar omul s-a hrănit cu diferite tipuri de fasole, dar şi animalele pe care le-a crescut pe lângă casă.
Fasolea a fost mult timp nedreptăţită prin denumirea de “mâncarea săracului”. Unul dintre cele mai hrănitoare alimente, fasolea este săracă în grăsimi, lipsită de grăsimi saturate sau colesterol, dar asigură organismului substanţe nutritve esenţiale precum fibre, proteine, calciu, fier, acid folic şi potasiu. Mai multe organizaţii internaţionale de sănătate, printre care şi World Health Organization, au recunoscut rolul important al unei alimentaţii ce include fasole pentru reducerea riscului de a dezvolta afecţiuni ale inimii, prin scăderea nivelului colesterolului, şi a unor tipuri de cancer. Unele studii sugerează că un consum regulat de fasole reduce presiunea arterială si contribuie la menținerea unui nivel scăzut la zahărului din sânge.
Ştim deja că fasolea este un aliment pe care să îl introducem frecvent în meniu, însă am aflat unele lucruri care probabil vă vor uimi.
Iată câteva lucruri interesante despre fasole:
Fasolea se afla printre primele plante cultivate de oameni, în aceeaşi perioadă în care au început să pună bazele agriculturii, să domesticească animale şi să-şi creeze unelte. Descoperiri arheologice din Thailanda plasează fasolea în anul 9750 înaintea erei noastre, precum şi în Mexic sau Peru, de acum 9000 de ani. La început culturile predominante în fasole (şi alte leguminoase) și cereale (grâu, orz, mei, orez și porumb). Exstă şi un motiv bine întemeiat pentru asocierea celor două tipuri de plante, pentru că formează împreună o proteină completă.
Boabele de fasole sunt, de fapt, seminţe ale unor plante din familia Fabacee sau leguminoase, din care mai fac parte mazărea, lintea sau năutul. Seminţele cresc într-o păstaie, care este, de fapt, fructul plantei. În funcţie de varietate, păstăile pot conţine între 1 şi 12 boabe.
Rehidratarea boabelor uscate
Fasolea este extrem de versatilă şi accesibilă, putând fi uscată şi păstrată câţiva ani buni de zile. Rehidratarea boabelor de fasole le revigorează şi activează încă o dată enzimele şi proteinele.
Fasolea poate fi gătită, germinată (doar fasolea de tip adzuki și mung, alte soiuri fiind toxice), măcinata şi transformată în făină, sau ca ingredient principal în unele deserturi. Probabil credeţi că este o geseala, dar nu este aşa. Fasolea adzuki se folosește în mod tradiţional în deserturi asiatice, dar nu numai.
Fasolea şi rudele sale leguminoase reprezintă cea mai concentrată sursă de proteine vegetale. Între 6 şi 11% din greutatea să o reprezintă proteinele.
Fasoalea este singura plantă care îmbogăţeşte pământul în care este cultivată. Leguminoasele au nişte noduli pe rădăcini, care eliberează azot în pământ, un element esenţial pentru dezvoltarea plantelor.
Există mai mult de 130 de varietăţi de fasole cu forme, mărimi culori şi chiar gusturi diferite. La nivel mondial, fasolea verde este a treia cea mai populară planta cultivată în grădină, după roşie şi ardei. Iată o parte din aceste varietăţi:
Fasolea Pinto
Fasolea Pinto este cea mai folosită în SUA mai ales pentru faptul că atunci când este gătită cu alte ingrediente le preia uşor aroma, devenind extraordinar de savuroasă. Se poate consuma fiartă, piure sau chiar prăjită. Textura cremoasă o face potrivită pentru o mulţime de feluri de mâncare.
Fasolea neagră
Boabele destul de dulci de fasole neagră devin cremoase şi moi atunci când sunt gătite. În multe gastronomii din America de Sud le găsim în combinaţie cu orez.
Fasolea Navy
Aceste boabe mici, albe şi ovale şi-au căpătat denumirea pentru că erau nelipsite din meniul US Navy în secolul trecut. Au o aromă discretă, care devine densă odată ce sunt gătite, mai ales datorită faptul că absorb aromele ingredientelor alături de care sunt gătite. Sunt foarte potrivite alături de preparate din carne.
Fasole ”rinichi” kidney şi cannellini
Denumirea acestui tip de fasole vine de la forma pe care o are. Cannellini are aceeaşi formă, doar că este de culoare albă. Ambele sunt potrivite pentru supe, pentru nachos sau supă minestrone.
Fasole Marele Nord
Acest tip de fasole are tot formă de rinichi, doar că este mult mai plată. Se foloseşte în general pentru supe şi pentru piureuri de fasole.
Fasolea verde
Fasolea verde se găteşte de obicei în stare proaspătă, încă se găseşte şi congelată sau conservată. Se poate sota, se foloseşte în supe, salate, sau tocăniţe.
Fasole lima
Fasolea lima este una dintre cele mai contestate, însă odată ce îi dai o şansă vei descoperi că este dulce, cremoasă, fină. Poţi să o adaugi în salate alături de alte tipuri de legume şi condimente.
Fasole fava
Alături de morcovi şi brânză ricotta, fasolea fava poate fi o salată delicioasă pentru prânz. De asemenea, se poate găti sub formă de piure care se serveşte fie ca atare, fie pe felii de pâine crocantă.
Năutul
Năutul a fost cultivat în Estul Mijlociu încă din anii 3000 î. Hr. Este ingredientul principal din hummus, falafel, dar se poate găti într-o mulţime de alte feluri.
Soia
Soia se cultivă în Asia de mii de ani şi este procesată pentru a se obţine tofu, lapte, ulei, margarină sau sos. Este folosită şi pentru hrana animalelor.
Fasole mung
Fasolea mung se foloseşte atât pentru feluri de mâncare sărate, cât şi pentru deserturi. Este specifică Indiei şi Chinei unde este consumată crudă, fermentată, conservată, gătită.
Lintea
Lintea are avantajul de a fierbe mult mai repede decât fasolea datorită dimensiunilor sale mici. Se găseşte în mai multe variante de culori, fiecare având aroma sa, dar şi texturi diferite. Din linte puteţi face salate, supe, ciorbe, mâncăruri.
Mazărea
Mazărea, la fel ca celălalte tipuri de fasole, se găseşte în tot timpul anului. Dacă o vreţi proaspătă, o puteţi consuma primăvara, dar congelată sau la conservă este în magazin mereu. Se poate găti în orice fel îţi trece prin cap.
Fasole black-eyed
Această fasole şi-a căpătat denumirea datorită punctelor negre pe care le are în centru. În america de sud se mănâncă în noaptea de Revelion pentru că se crede că aduce prosperitate. Se poate folosi pentru supe, fiind dulce şi cremoasă.