Anul III de învățământ dual la Reșița!


Mai mulţi agenţi economici din municipiul Reşiţa au semnat contractele-cadru de parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învăţământul dual, în anul şcolar 2019-2020. Anul acesta agenții economici au solicitat formarea elevilor în noi meserii.
171 de locuri au fost solicitate pentru învăţământul dual pentru anul şcolar 2019-2020, clasele funcţionând la Colegiul tehnic şi la Colegiul Economic al Banatului Montan. Această formă de învățământ intră în al treilea an în Reșița și oferă o serie de avantaje elevilor. Pe lângă faptul că cei din afara municipiului beneficiază de cazare şi masă gratuite, elevii de la învăţământul dual primesc şi burse profesionale, atât din partea unităţii de învăţământ, cât şi din partea agenţilor economici. Unitățile de învățământ reșițene oferă specializare în următoarele meserii: strungar, sudor, electrician, bucătar, confecționer produse textile, ospătar, brutar, patiser, operator CNC și mecanic auto. „Sunt bucuros că am ajuns cu şcoala duală în cel de-al treilea an, că avem 171 de locuri solicitate. Am rugat cadrele didactice să ni se alăture în acest demers şi în lunile martie, aprilie, mai, să mergem în judeţ şi să prezentăm oferta educaţională, care este una foarte generoasă. Sunt convins că există familii necăjite din zona rurală din Caraş-Severin. Dacă oamenii află că elevilor li se oferă trei mese gratuite pe zi, cazare gratuită şi, pe lângă acestea, mai şi câştigă 400 lei pe lună în şcoala duală, foarte mulţi părinţi îşi vor trimite copiii la oraş, aşa cum o făceau prin anii `70 – `80”, a declarat primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa.
Din cei 30 agenţi economici care colaborează cu clasele de învăţământ dual din Reşiţa, 15 activează în domeniul serviciilor și 15 în domeniul producției. Unii dintre oamenii de afaceri consideră că aceste contracte reprezintă o oportunitate, având în vedere că îşi pot forma viitorii angajaţi încă din această fază a pregătirii profesionale.
În anul școlar precedent doar 60% din locurile la învăţământul dual au fost ocupate. Deşi au fost alocate 219 locuri la această formă de învăţământ doar 133 de locuri au fost ocupate, cele mai multe în domeniul serviciilor.

Post Author: Cristian Bistriceanu

Cristian Bistriceanu

One thought on “Anul III de învățământ dual la Reșița!

  • Avatar

    Florica Selariu

    (02/15/2019 - 16:40)

    Domnul primar Popa ar trebui să știe că agenți economici nu au platit nici un ban elevilor de la școală duală anul acesta școlar, desi am semnat contractul cu dânșii, vorbesc în calitate de părinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *