Apa oxigenată – utilizări care îți pot fi de folos zilnic

Apa oxigenată, denumită și „peroxid de hidrogen” sau perhidrol este un lichid incolor, cu punctul de fierbere 108 °C, cu punctul de topire/înghețare -33 °C, cu formula chimică H2O2.

Se amestecă cu apa în orice proporție, este solubil în eter și alcool. Are constanta dielectrică mare, apropiată de a apei, fiind un bun dizolvant ionizabil față de săruri, în cazurile în care nu se manifestă ca oxidant. O soluție 35% poartă denumirea de perhidrol.

Fiind instabilă, se descompune spontan, rezultând apă și oxigen. Viteza de descompunere este influențată de o serie de factori ca: lumina, căldura, catalizatorii etc. Este o specie oxigen reactivă.

Apa oxigenată nu costă mult la farmacie, iar efectul ei este unul uimitor de bun. Curăță rănile, dar face mult mai mult de atât. Află ce utilizări mai are și cum te poate ajuta. Păstrați întotdeauna în casă puțină apă oxigenată, aceasta vă va scoate din multe încurcături neplăcute!

Peroxidul de hidrogen sau apa oxigenată, cum i se mai zice, este un antiseptic absolut inofensiv și natural. Această substanță eficientă și accesibilă ar trebui să se găsească în trusele medicale din fiecare familie. Apa oxigenată poate fi utilizată nu doar pentru dezinfectarea rănilor, dar și în multe alte moduri netradiționale. Aici este vorba doar de peroxidul de hidrogen cu concentrația de 3%, care poate fi achiziționat în orice farmacie.

Înălbește rufele

Clătiți hainele albe sau prosoapele adăugând un pahar de peroxid de hidrogen. Astfel țesăturile nu se vor îngălbeni în timp. De asemenea, apa oxigenată înlătură petele de pe haine. Puneți puțină soluție pe pată, lăsați un minut, apoi frecați bine cu o perie și clătiți cu apă rece.1

Tratează ciuperca de pe picioare și mâini

Amestecați peroxidul de hidrogen cu apă în proporție de 1:1. Aplicați soluția pe locurile afectate în fiecare seară.

Înlătură durerile cervicale

O soluție extraordinară pentru cei ce obișnuiesc să stea mult timp într-o poziție incomodă. Se aplică o compresă de peroxid de hidrogen în zona dureroasă. Peste compresă pe pune un prosop și se ține timp de 10 – 20 de minute. Aceasta va încălzi bine mușchii cervicali și va calma durerea.

Împotriva congestiei nazale

Preparați un spray nazal amestecând o lingură de peroxid de hidrogen cu un pahar de apă minerală.

Clătirea orificiului bucal

Dacă aveți leziuni mici la nivelul orificiului bucal, atunci clătiți gura timp de 5 minute cu 10 ml de apă oxigenată. Atenție: nu înghițiți! În același timp această procedură va albi dinții și va diminua probabilitatea apariției cariilor dentare. În locul apei de gură din comerț, utilizați apa oxigenată. Ea poate fi adăugată și în pasta de dinți.

Dezinfectarea lentilelor de contact

Puteți să înlocuiți câteodată soluția farmaceutică de dezinfectare a lentilelor cu peroxidul de hidrogen. Acesta înlătură proteinele depuse pe lentile.

Ușurează curățarea casei

Înlătură foarte bine microbii. Turnați puțină soluție de peroxid de hidrogen pe cârpa sau buretele cu care faceți curățenie și ștergeți lucrurile pe care doriți să le dezinfectați. Curăță foarte bine oglinzile și geamurile, dezinfectează baia și înlătură mucegaiul. 2

Calmează durerea în gât

Preparați o soluție din 1/2 pahar de apă călduță cu 1/4 pahar de apă oxigenată și clătiți bine gura cu ea. Peroxidul de hidrogen luptă activ cu bacteriile maligne, în acest fel durerea de gât se va diminua.

Curățarea urechilor

Amestecați câteva picături de peroxid de hidrogen cu puțină apă călduță. Înmuiați o bucată de tifon în această soluție și ștergeți bine canalele urechii. Ceara depusă în acest caz se va înlătura ușor.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *