Apel disperat din industria ușoară! 300 de oameni riscă să rămână fără slujbe


Apel disperat din industria ușoară! 300 de angajați riscă să rămână fără slujbe, asta după ce firmele nu au mai primit nicio comandă în ultimele luni. Soluția este, se pare, la nivel european, unde sunt în lucru o serie de proiecte de sprijinire a agenților economici.
Pandemia de COVID-19 a schimbat modul de a fi pentru întreaga populație și a afectat o serie de industrii: ca cea a turismului sau domeniul HoReCa. Însă efectele economice abia acum încep să se vadă. Mai multe firme din Caraș-Severin din industria ușoară se află în colaps după ce comenziile în acest domeniu s-au prăbușit și nu există semne că acestea și-ar reveni în scurt timp. Doar în Reșița există 300 de persoane angajate în acest domeniu care riscă să se transforme în șomeri.
Pentru industria uşoară de exemplu, parcă s-a oprit lumea în loc, în sensul în care, practic s-a blocat această piaţă iar comenzile lipsesc cu desăvârşire. Împreună cu câteva societăţi comerciale de acest gen facem demersuri şi prin intermediul Federaţiilor sindicale de resort să găsim beneficiari care să ajute societăţile comerciale respective, să primească nişte comenzi şi să depăşească acest moment. Din păcate, până acum toate încercările pe care le-am avut pe filieră patronală şi sindicală au avut un rezultat negativ, în sensul în care nu am reuşit să găsim beneficiari, resursele de lucru pe care le au acum, practic, le permite să mai funcţioneze vre-o 2 săptămâni, deja s-au luat măsuri ca o parte din angajaţi să fie trimişi în concedii. Dar situaţia e gravă dacă nu rezolvăm problema în cel mult două săptămâni o să ne trezim cu 300 de şomeri în Reşiţa”, a declarat președintele Cartel Alfa Caraș-Severin, Marian Apostol.
În ceea ce privește o soluție, aceasta nu poate veni de la nivel local, ci doar de la nivel național sau chiar european. Primarul Reșiței, Ioan Popa, a vorbit despre un proiect al Guvernului României care prevede un ajutor de minimis pentru firme.
Practic noi ca administrație publică ne este greu, dacă nu imposibil, să intervenim în procesul lor , este vorba de relația client-furnizor. Majoritatea acestor producători lucrează pentru branduri de larg consum; au scăzut vânzările și din cauza asta scad și comenzile pentru ei. Guvernul României ajută în continuare acolo unde sunt probleme, deocamdată acolo unde nu s-a dat drumu prin lege, se plătește în continuare șomaj tehnic, unde s-a dat drumu se plătește 41-42% din cuantumul salarizării. Știu că este în lucru un ghid și o procedură de ajutor de minimis pentru companiile care au fost afectate de COVID-19, cu bani de la Bruxelles să li se acorde o cotă din pierderile pe care le-au avut”, a declarat primarul Reșiței, Ioan Popa.
Până acum s-a ajutat angajatul, dar acum există o posibilitate de a compensa pierderile companiilor, a mai adăugat edilul municipiului de pe Bârzava.

Post Author: Cristian Bistriceanu

Cristian Bistriceanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *