Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe


În această perioadă din Săptămâna Luminată, odată cu prăznuirea Învierii Domnului, sărbătorim și pe un sfânt al Bisericii Creștine în general și Ortodoxe în special, la care se potrivesc foarte bine cuvintele Mântuitorului ,,Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu și crede în Cel ce M-a trimis, are viață veșnică și la judecată nu va veni, ci s-a mutat din moarte la viață,,. Acesta este Sfântul și Marele Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, pe care îl sărbătorim în fiecare an la 23 aprilie. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul ortodox. ,, Minunat este Dumnezeu între sfinții Lui,,

Sfantul Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinți creștini și a trăit în vremea împaratului Dioclețian. Datorită vitejiei și victoriilor sale, ajunge conducător de armată. În anul 303, împaratul Dioclețian a început lupta împotriva creștinilor. Au fost dărâmate lăcașuri de cult, interzise adunările creștinilor, arse cărtile sfinte, iar cei ce refuzau să aducă jertfă zeilor erau uciși. În fața acestei situații, Sfântul Gheorghe nu s-a ferit să-și mărturisească credința în Hristos, motiv pentru care a fost întemnițat. A fost supus la diverse chinuri: loviri cu sulița, tras pe roată, îngropat în var, dar nicio tortură nu l-a făcut să renunțe la credința sa.
Pentru că nu a lepădat credința în Hristos, Sfântul Gheorghe a fost condamnat la moarte prin decapitare, în ziua de 23 aprilie 304, rămânând de atunci zi de prăznuire.

În tradiția populară, Sfântul Gheorghe este protectorul naturii înverzite, al vitelor și oilor. Dacă plouă în ziua în care este pomenit e semn că urmează un an cu recolte bogate. Tradiția spune că de Sfântul Gheorghe casa se împodobește cu plante, obicei care marchează renaşterea naturii. În Banat, casele sunt împodobite cu rug sau cu frunză de fag sau gorun. În tradiţia populară se consideră că aceste simboluri vegetale au rol în protejarea gospodăriei de acţiunea spiritelor rele. Se mai spune că cine doarme în această zi ia somnul mieilor şi tot anul e somnoros. Gunoiul adunat în ziua de Sfântul Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine.

Astăzi, de Sfântul Gheorghe, aproximativ un milion de români își serbează onomastica. Dintre aceștia, majoritatea sunt bărbați care poartă numele de Gheorghe, George sau Ghiorghiță. Dintre femeile care își serbează onomastica, majoritatea poartă numele de Georgeta, Geta sau Gherghița.

Post Author: Andreea Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *