Astăzi se sărbătorește Înălțarea Domnului!

Creștinii prăznuiesc astăzi Înălțarea lui Iisus la ceruri, care marchează 40 de zile de la Înviere. Înălţarea Domnului marchează ziua în care creştinii se salută unul pe celălalt cu „Hristos S-a înălţat!” şi „Adevărat S-a înălţat!“.

În această zi, Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor. La această minune au mai luat parte şi Apostolii şi cei doi îngeri. Aceştia din urmă le-au vorbit Apostolilor despre cea de-a doua venire a lui Hristos, şi le-au cerut să nu fie copleşiţi de durerea despărţirii de Mântuitor.

În popor, sărbătoarea Înălţării Domnului se mai numeşte şi Ispas, după numele ciobanului care a stat ascuns după pietre, a urmărit uimit şi apoi a povestit Înălţarea Domnului.

Astăzi se sărbătorește și Ziua Eroilor, ocazie cu care, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate, cu respectarea reglementărilor actuale din starea de alertă, slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele şi monumentele închinate acestora.

La Praznicul Înălțării Domnului, Preasfințitul Părinte Lucian, episcopul Caransebeșului, va oficia Sfânta Liturghie în altarul de vară al Schitului „Înălțarea Domnului” din Reșița. Credincioșii care doresc să participe la această manifestare sunt așteptați pe „Dealul Arșilor” și sunt îndemnați să respecte toate regulile impuse în această perioadă pentru a se proteja pe ei și pe cei din jurul lor. De asemenea, Preasfințitul va săvârși și o slujbă de pomenire pentru toți eroii neamului românesc.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 1920 pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului, informează site-ul Episcopiei Caransebeşului.

Tot astăzi, Preasfințitul Părinte Lucian va merge la Crucea-monument de la Domașnea, unde, la ora 17, va oficia o slujbă de pomenire pentru eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.

Dat fiind faptul că la Domașnea și la Teregova a fost centrul Rezistenței anti-comuniste din Munții Banatului, la Poarta Orientală, în fiecare an, la Praznicul Înălțării Domnului, la Crucea-monument de la Domașnea sunt pomeniți eroii neamului.

Cu ocazia Zilei Eroilor, prefectul județului Caraș-Severin, Cristian Gâfu, a transmis următorul mesaj: ”În fiecare an, odată cu Înălțarea Domnului, sărbătorim „Ziua Eroilor“. Ne aducem aminte de cei care s-au jertfit în trecut, pentru ca noi să trăim astăzi într-o Românie suverană şi democratică. Este o zi cu o semnificaţie aparte, o zi în care cinstim memoria celor căzuţi pentru noi, iar sacrificiul lor trebuie să fie un exemplu pentru conduita noastră şi pentru acţiunile noastre viitoare. De-a lungul istoriei, numeroşi cărăşeni şi-au dat viaţa pentru ţinuturile natale şi pentru idealurile neamului, iar acum este datoria noastră să nu lăsăm ca această jertfă să fie în zadar şi să ne aducem aportul la dezvoltarea judeţului şi la prosperitatea semenilor noştri. Îndemn pe toţi cărăşenii ca, păstrând un moment de reculegere, să privim cu respect către trecut şi să aducem un omagiu tuturor eroilor cunoscuţi şi necunoscuţi. De asemenea, doresc să vă transmit un gând de pace, multă sănătate tuturor şi Dumnezeu să vă ajute!”

Post Author: Andreea Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *