Bananele… pe cale de dispariţie?

Bananele, fructul adorat de mulţi români, sunt pe cale de dispariţie. Cu ce ar putea fi înlocuite?

În întreaga lume, milioane de oameni încep ziua cu o banană, fie în cereale şi terci de ovăz, fie la clătite.

Dar asta se întâmplă dacă eşti un norocos, fiindcă în multe părţi ale lumii, bananele sunt sursa principală de nutriţie, care se află în pericol.

În ţările de unde bananele ajung pe rafturile marketurilor ele sunt foarte ieftine, disponibile pe scară largă şi de multe ori sunt luate drept gaj.

Bananele, aproape toate care merg spre export, din toată lume sunt rapid perisabile şi de un singur soi – Cavendish. Agricultorii trebuie să cloneze fiecare plantă, rezultând într-o lipsă de diversitate genetică, care lasă lumii fructul care e extrem de vulnerabil la boli.

Dar o ciupercă – fusarium, cea care a nimicit predecesorul Cavendish prin anii 1950, banana The Gros Michel, este în contrinuă expansiune. Agricultura monoculturală a permis ciupercii fusarium să se răspândească în întreaga Asie şi în unele părţi din Africa. Acum, însă, ciuperca ofileşte plantele de banane din Australia. Acesta încă nu a atins Ecuadorul, care e exportatorul mondial de banane, dar oamenii de ştiinţă spun ca este doar o chestiune de timp. O altă ciupercă – Black Sigatoka – a devastat deja ferme de banane în Caraibe.

Dar în timp ce acest lucru poate însemna sfârşitul bananelor Cavendish, nu înseamnă nici pe departe mai puţine banane. Sute de soiuri de banane sunt cultivate şi consumate local, în zonele tropicale şi subtropicale. Mai mari şi mai mici, dulci şi amare, roşii, maro şi violete, bananele au o varietate de soiuri. Cu toate acestea, unele dintre acestea sunt mult prea perisabile pentru a se exporta, pe lângă asta, soiurile sălbatice sunt adesea nedorite sau chiar necomestibile pentru că sunt pline de seminţe.
Cercetatorii speră că în locul acestor soiuri diferite şi sălbatice vor putea ajuta la dezvoltarea unui nou tip de banane mai rezistente la boli şi suficient de rezistente pentru producţia de masă.

Sursa: National Geographic

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *