Bocșenii îl omagiază pe Tata Oancea. Cea de-a 42-a ediție a festivalului dedicat graiului bănățean începe mâine

Cea de-a 42-a ediție a Festivalului de creație și interpretare a poeziei în grai bănățean „Tata Oancea” își va deschide porțile vineri, 9 noiembrie, pentru cei tineri, care, iată, nu vor să uite vorba și trăirea bănățeană, oriunde ar fi ei. La acest eveniment cultural de anvergură și-au anunțat prezența peste 130 de copii din 23 de localități, 37 de unități de învățământ, 3 județe (Arad, Timiș și Caraș-Severin) și două țări – România și Serbia! Festivalul va debuta la ora 10.00 în sala de spectacole a Casei Orășenești de Cultură, urmat fiind la ora 15.00 de un spectacol folcloric susținut de tinerii dansatori ai Ansamblului „Bocșana”.
Sâmbătă, 10.11.2018, este ziua dedicată creatorilor și interpreților adulți, cei care țin aprinsă flacăra acestui fenomen specific Banatului – poezia în grai bănățean. Peste 25 de poeți din Caraș-Severin, Arad, Timiș, dar și din Serbia vor fi prezenți, începând cu ora 10.00, la Casa Orășenească de Cultură din Bocșa, la o masă rotundă cu tema „Literatura dialectală bănățeană – fenomen literar marginal?”, dar și lansări de carte și revistă, urmate, mai apoi, de la ora 17,00 de un spectacol care va cuprinde poezie în grai bănățean, muzică populară, pricensne dar și alte surprize!
Organizatorii: Primăria orașului Bocșa, Consiliul Local Bocșa, Casa Orășenească de Cultură, Asociația Scriitorilor în Grai Bănățean și Asociația „Pe urmele lui Tata Oancea” cu sprijinul Episcopiei Caransebeșului, a S.C. Gradimex, S.C. Parabo, S.C. Pau-Pan, S.C. Mona Lisa (toate din Reșița), Fundația Umanitară „Triumful Inimii”, Asociația de caritate „Humanitas”, Piperiu Arte, S.C. Cris Consult și S.C. Banat Bun ( toate din Bocșa) își doresc, prin acest festival, să conserve și să promoveze graiul bănățean, dar și să ofere posibilitatea tinerilor talentați de-a urca pe scenă, de a-și etala talentul, și de ce nu, să devină viitorii creatori dialectali cu care Banatul să se mândrească.

Post Author: Valerius Hora

Valerius Hora

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*