Cărășenii, mai bătrâni și mai bolnavi

Îmbătrânirea populației și creșterea accesului la servicii medicale. Îngroașă statisticile privind starea de sănătate a populației. La nivelul judeţului Caraş-Severin, în perioada 2012 – 2017, s-a constatat o creştere a tuturor bolilor cronice.

Reprezentanţii Direcției de Sănătate Publică din Caraş-Severin au constatat persistența pe primele locuri a acelorași afecțiuni, respectiv HTA (tensiunea arterială) și cardiopatii ischemice, urmate îndeaproape de diabetul zaharat, primele două depășind împreună 60% din totalul bolilor cronice, iar toate trei depășind 70% din totalul acestora. Tulburările mintale au cunoscut o creştere de 76.32%, în 2017, au crescut cu 66.27%, iar numărul persoanelor afectate de boli pulmonare cronice obstructive a crescut cu 51,12%, diabetul zaharat este mai mare cu 34,32%, în timp ce cazurile de HTA cu 33,93%. Chiar şi cazurile de epilepsie au cunoscut o creştere cu 28 de procente. Cea mai importantă creștere în cadrul întregului grup de boli cronice este cea a cazurilor de boli și tulburări mintale, unde s-a înregistrat o creștere cu 76,32%. Explicațiile acestui fenomen pot fi multiple și identificarea lor exactă ar necesita o investigație amănunțită, atât medicală cât și sociologică. În lipsa acestei investigații, noi opinăm, ca şi cauze, îmbătrânirea populației, creșterea stresului psihic la care este supusă populația, din motive preponderent social-economice, precum şi scăderea inhibiției tradiționale privind accesarea serviciilor psihologice și psihiatrice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin, Daniel Botgros. 

„Creșterea poate fi explicată prin creșterea ponderii persoanelor vârstnice în rândul populației generale, prin creșterea accesibilității serviciilor medicale, în special a celor de investigație medicală și diagnosticare, prin multiplicarea și modernizarea metodelor de investigație și diagnosticare. 

Post Author: Cristian Bistriceanu

Cristian Bistriceanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*