Ce să mănânci pentru a fi un şofer mai bun?

Un compus numit tirozină, prezent în anumite alimente, îmbunătăţeşte reflexele, fapt esenţial pentru siguranţa în trafic.

Într-o situaţie în care în faţa maşinii apare brusc un copil, iar şoferii trebuie să frâneze, cei care au mâncat, de pildă, spanac sau ouă au şanse mai mari să reacţioneze mai rapid şi să evite astfel un accident. Un compus numit tirozină, prezent în aceste alimente, îmbunătăţeşte timpul de reacţie, arată un studiu recent.

Psihologii au descoperit aminoacidul responsabil cu reflexele rapide. Daca vreti sa va imbunatatiti reflexele, trebuie sa includeti in dieta zilnica mai mult spanac si oua.

Cercetătorii de la Universităţile din Leiden şi Amsterdam au întreprins recent primul studiu din lume ce urmărea să determine efectele tirozinei asupra capacităţii de reacţie. Rezultatele, publicate în jurnalul Neuropsychologia, sugerează că, într-adevăr, acest compus influenţează timpul de reacţie, „ascuţind” reflexele.

Cercetarile efectuate au aratat ca aminoacidul tirozina, care se gaseste in aceste doua alimente, are un efect pozitiv asupra reflexelor.

Puterea de reactie si capacitatea de a opri o actiune din viteza cresc direct proportional cu cantitatea de tirozina consumata. Probabil de aceea Popey Marinarul era mereu inaintea lui Bluto, mai ales dupa ce consuma faimoasa conserva cu spanac.

In timpul experimentelor, voluntarii participanti la studiu au efectuat mai multe teste. Unul dintre ele cerea ca voluntarii sa priveasca un monitor si sa apase un buton ori de cate ori aparea o sageata verde. In plus, trebuia apasat butonul care indica orientarea sagetii. Cand se aprindea o sageata rosie, participantii trebuiau sa ia mainile de la tastatura cat mai repede cu putinta.

Aceste instructiuni au fost impartite in doua sesiuni. In prima, participantii au baut suc de portocale imbunatatit cu tirozina, iar in a doua sesiune le-a fost dat suc de spanac, cu o substanta ce avea efect placebo. Bautura de portocale cu tirozina a general timpi de reactie mai scurti si rezultate mai bune.

Lorenza Colzato, psiholog si conducator al studiului de la Universitatea din Leiden, sustine ca acest studiu despre reflexe si imbunatatirea lor poate scadea rata accidentelor de orice natura, de la cele rutiere la cele casnice. “Suplimentele alimentare cu tirozina si alimentele imbogatite cu tirozina sunt sanatoase si ieftine, sunt o metoda potrivita pentru imbunatatirea capacitatilor intelectuale, puncteaza psihologul.

In afara de spanac si oua, tirozina mai poate fi gasita in branza cottage si in produsele din soia – boabe, tofu sau lapte.

Efectul pozitiv al tirozinei asupra vitezei de reacţie ar putea fi util din perspectiva siguranţei rutiere. De exemplu, dacă se formează brusc o coloană de maşini, reflexele rapide pot preveni un accident. În multe alte situaţii care survin în trafic, reflexele ascuţite se pot dovedi esenţiale pentru siguranţă.

După cum afirmă cercetătorii, suplimentele cu tirozină sau alimentele bogate în tirozină sunt un mijloc mai sănătos, mai ieftin şi mai sigur de a îmbunătăţi în general capacităţile intelectuale, preferabil administrării de medicamente precum Ritalin sau Modafinil, la care recurg adesea studenţii pentru a-şi îmbunătăţi rezultatele la învăţătură.

Printre alimentele ce conţin tirozină se numără: carnea de pui şi curcan, produsele lactate, ouăle, spanacul, migdalele şi arahidele, bananele, avocado, fasolea, soia.

Sursa: MedicalXpress

Post Author: www.banatfm.ro

www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *