Cele mai frumoase pieţe de Crăciun din Berlin


Pieţele de Crăciun din Germania sunt printre cele mai frumoase din lume, iar Berlin nu face excepţie de la regulă. Atmosfera magică a sărbătorilor îşi face apariţia pe străzi, în centrele comerciale şi în jurul atracţiilor turistice cele mai renumite. În aceste condiţii, chiar şi cel mai Grinch dintre oameni va dori să viziteze măcar o piaţă de Crăciun.

Luna decembrie este minunată în Berlin. Eu mi-am început fiecare dimineaţă într-un loc super-christmasy şi trebuie să recunosc că lângă un şemineu decorat de Crăciun, cafeaua este mai bună decât de obiecei. Nici nu se putea un loc care să se potrivească mai bine cu oraşul minunat decorat de sărbători.

Weihnachtszauber din Gendarmenmarkt este probabil cea mai frumoasă piaţă de Crăciun din Berlin. De ce? Pentru că este situată în centru, între trei clădiri deosebite din punct de vedere arhitectural: Konzerthaus şi cele două biserici cu domuri gemene -cea germană şi cea franceză. Toate sunt extrem de frumos luminate noaptea, creând o veritabilă atmosferă de poveste. Nu degeaba a fost supranumită the Mercedes S-Klasse al pieţelor de Crăciun din Berlin!

Pe scena din faţa Sălii de concerte se derulează zilnic piese de teatru, spre amuzamentul vizitatorilor. Şi mai amuzant este să te afli într-o mulţime de oameni care râd în hohote, iar tu să nu înţelegi o iotă.

Şi pentru că este probabil cea mai elegantă dintre pieţele de Crăciun ale Berlinului, se percepe şi o taxă de intrare nesemnificativă: 1 euro. Un preţ mic pentru o seară magică!

Era normal ca în apropiere de Alexanderplatz să fie nu mai puţin de 3 pieţe de Crăciun, pentru că este practic punctul zero al oraşului. Cea mai frumoasă dintre ele e cea din faţa primăriei, cu roata sa imensă frumos colorată, înconjurată de un patinoar (cel mai mare din Berlin). Atmosfera de aici ni s-a părut cu adevărat magică, datorită decoraţiunilor, colindelor, oamenilor care se încălzeau în jurul focului bând vin fiert cu rom, dar şi graţie profilurilor luminate ale bisericii şi primăriei. În plus, Turnul de Televiziune se vede din orice unghi, aducându-ţi aminte de caracterul cosmopolit al oraşului – de care e posibil să uiţi din când în când, odată ce ai intrat în lumea magică a pieţei de Crăciun.

Piaţa de Crăciun din Alexanderplatz a fost prima pe care am vizitat-o, aşa că ocupă şi ea un loc special. Pentru că aici şi-a făcut pentru prima dată simţită prezenţa magia sărbătorilor şi a dat năvala entuziasmul de copil aflat faţă în faţă cu o lume feerică. Primul magazin în care am intrat părea să fie cu adevărat o anexă a atelierului lui Moş Crăciun, pentru că era plin ochi cu decoraţiuni dintre cele mai frumoase. Deşi pentru mine Crăciunul este an de an la fel de minunat ca în copilărie, aici am cunoscut din nou sentimentul de uluire. You have to understand this girl, n-a mai fost până acum în nicio piaţă de Crăciun autentică.

În plus, contrastul dintre căsuţele parcă scoase dintr-o carte de poveşti şi clădirile moderne face din Alexanderplatz un loc minunat pentru petrecerea serilor de iarnă.

Weihnachtsmarkt am Gedächtniskirche nu va mai fi niciodată la fel. Din păcate, atmosfera minunată de aici a fost brusc întreruptă recent de un camion care a trecut nemilos prin mulţime. Ştim cu toţii ce s-a întâmplat şi nu sunt cuvinte potrivite pentru a vorbi despre asta. Însă magia sărbătorilor trebuie să persiste, căci cu siguranţă în anii următori vom vedea aici o piaţă de Crăciun şi mai frumoasă, oameni şi mai veseli, bucurie şi mai mare. Nu putem permite ca atacurile de acest gen să ne fure entuziasmul şi clipele magice. #lifegoeson

Piaţa de Crăciun de lângă biserica Kaiser Wilhem a fost şi va mai fi una dintre cele mai vesele din Berlin, cu multe decoraţiuni şi dulciuri, mâncare aburindă şi balansoare în care oamenii pot savura un vin fiert. Ne-a plăcut tare mult atmosfera de aici şi ne-au îndurerat profund evenimentele recente din piaţă. Dar cu siguranţă anul viitor magia va reapărea!

Piaţa de Crăciun de la palatul Charlottenburg este cu adevărat deosebită, datorită eleganţei pe care o oferă construcţia în stil baroc din perioada monarhiei. Întreaga piaţă este o minunăţie, cu căsuţe din lemn şi decoraţiuni tradiţionale, cu colindători şi trenuleţe multicolore. Este o adevărată bucurie să te plimbi pe alei şi nu pot să nu-mi imaginez ce se întâmplă când ninge. Probabil totul arată ca o felicitare de Crăciun!

Fiecare piaţă de Crăciun oferă băuturile calde în căni personalizate, pentru care plăteşti 3 euro în plus. Dacă îţi doreşti o amintire, o poţi păstra. Dacă nu, o înapoiezi la final şi primeşti banii. Mi se pare o idee tare drăguţă, care probabil se practică şi la pieţele de Crăciun din alte ţări.

Piaţa de Crăciun din Postsdamer Platz are marele avantaj de a se deschide încă din noiembrie şi de a se afla în centru, în cel mai modern colţ de Berlin. Printre clădirile înalte de birouri şi-au făcut loc căsuţele din lemn şi decoraţiunile de Crăciun, care se continuă pe o alee cu arcadă confecţionată din crengi de brad.

Aici există şi o mini-pârtie artificială pe care copiii se distrează de minune şi au loc o mulţime de alte activităţi de iarnă. În plus, în weekend sunt concerte live în piaţă.

Cea de-a treia piaţă de Crăciun de pe lângă Alexanderplatz este mai degrabă un parc de distracţii, unde copiii nu-şi mai încap în piele de bucurie. Se află chiar lângă magazinul comercial Alexa şi oferă o mare varietate de atracţii, care mai de care mai ameţitoare şi pline de adrenalină.

Există, desigur, şi căsuţe cu mâncare delicioasă şi vin fiert, ca să îţi revii după vreo cursă cu roller-coaster-ul. Este o oprire obligatorie dacă ajungi cu cei mici în Berlin în luna decembrie.

Multă, dar foarte multă mâncare delicioasă. E neapărat necesar să încerci un curry-wurst, dar şi cârnaţii normali, perpeliţi pe grătar la fiecare 20 de metri, de berlinezi îmbrăcaţi în cămăşi roşii în carouri. Nu trebuie să îţi scape nici pretzelul, fie el clasic sau cu mult caşcaval ori piadinele şi langoşul unguresc. În rest, va trebui să te hotărăşti din ce vrei să guşti mai întâi, pentru că mirosurile şi aromele se întrepătrund, venind din toate direcţiile şi dându-ţi mari bătăi de cap în privinţa deciziei.

La capitolul dulciuri, este mare haos. Nuci caramelizate cu toate aromele din lume (inclusiv Fererro Rocher şi Red Bull), turtă dulce colorată, mere în ciocolată, cu gust de Kinder Bueno sau Raffaello, clătite peste clătite ori nişte bile imense din ciocolată, tipic nemţeşti. Bineînţeles, cei mai mulţi berlinezi se stâng să ciocnească o cană cu Glühwein (vin fiert) şi să se bucure de magia sărbătorilor de iarnă.

Post Author: www.banatfm.ro

www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *