Date îngrijorătoare privind economia Banatului de munte


Economia județului Caraș-Severin nu a avut o evoluție pozitivă în ultimii 20 de ani. În 1998 produsul intern brut al Banatului montan reprezenta 1,42% din produsul intern brut al României, adică 592 de milioane de dolari, în 2018 lucrurile stau puțin mai prost. Chiar dacă în valori absolute PIB-ul Caraș-Severinului este mai mare (2.628 milioane de dolari), contribuția la PIB-ul național este mai mică, astfel indicatorul macroeconomic cărășean reprezintă 1,07% din PIB-ul României.
Nici la PIB-ul pe cap de locuitor nu stăm mai bine. În 1998, fiecărui cărășean îi reveneau 1.640 de dolari, ceea ce reprezenta 88,5% din media națională. Douăzeci de ani mai târziu unui locuitor din Banatul de munte îi revin 9.594 de dolari, însă, această sumă reprezintă doar 75,9% din media națională.
Cu excepția Bucureștiului (care are cel mai mare aport la PIB-ul național peste 24%), județele Constanța, Timiș, Cluj au un PIB ce depășește 4% din totalul PIB-lui României. La extrema cealaltă se află județele Tulcea, Mehedinți și Covasna al căror PIB reprezintă 0,71 din produsul intern brut al României.

Post Author: Cristian Bistriceanu

Cristian Bistriceanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *