De ce să consumi cătină?

de-ce-sa-consumi-catina

Cătina albă, cunoscută în unele părți și sub numele de cătină de râu sau simplu cătină (nume științific Hippophaë rhamnoides L.), este un arbust foarte ramificat și spinos care crește în România începând din nisipurile și pietrișurile litorale până în regiunile muntoase, alcătuind uneori crânguri și tufișuri destul de întinse.

Cătina albă se utilizează deopotrivă în industria alimentară, în silvicultură, în farmacie dar și ca plantă ornamentală. Fructul de cătină conține de două ori mai multă vitamina C decât măceșul și de 10 ori mai mult decât citricele. În fructele coapte conținutul depășește 400–800 mg la 100 g suc proaspăt. Alte vitamine prezente în fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regăsim celuloză, betacaroten (într-un procent net superior celui din pulpă de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier și sodiu, uleiuri complexe, etc.

Cătina reprezintă o comoară pentru sănătate. Proprietăţile ei antioxidante oferă beneficii sănătăţii tale.

Cătina creşte şi la noi în ţară. Se culege între august şi octombrie, şi rezistă cu bine peste iarnă şi ţinute la congelator. Veţi vedea şi vă veţi convinge că nu i se spune degeaba ginsengul românesc.

Cătina are de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele şi de 2 ori mai mult decât măceşele. Printre vitaminele benefice organismului conţinute de cătină se numără vitamina C, vitamina A, complexul de vitamine C, vitaminele D, E, K, P, F, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, fier, uleiuri complexe şi multe altele.

De la cătină se consumă fructele, dar şi scoarţa şi rădăcina plantei. Cel mai des sunt folosite şi consumate fructele şi scoarţa, căci rădăcina este mai greu de scos la suprafaţă, şi în plus are aceleaşi prorpietăţi precum scoarţa.

Iată de ce ar trebui să consumi cătină:

1. Cătina conţine o cantitate de vitamina E de trei ori mai mare decât germenii de grâu şi de trei ori mai multă vitamina E decât morcovii.

2. Cătina are de patru ori mai multă enzime care protejează organismul de radicalii liberi, faţă de ginseng.

3. Cătina are proprietăţi antirid, antiîmbătrânire şi împiedică acumularea de kilograme în plus.

4. Cătina, sub formă de ulei, ajută la reglarea tranzitului intestinal, fiind de un real folos celor care suferă de constipaţie.

5. Cătina, sub formă de ulei presat la rece, vindecă arsurile solare de pe piele, rănile, psoriazisul, acneea, herpesul, dermatitele, etc.

6. Cătina este şi un bun anticancerigen şi antitumoral. Cantitatea mare de antioxidanţi din frunzele cătinei previn apariţia cancerului.

7. Cătina, sub formă de ulei, reduce nivelul colesterolului, menţine sănătatea sistemului cardiovascular, conţine acizi graşi Omega 7 – ajută la slăbit, luptă împotriva diabetului, etc. Cătina conţine şi acid folic.

Cătina poate fi consumată ca atare, sub formă de sirop, fructe uscate sau pulbere, precum şi sub formă de ulei presat la rece.

Post Author: www.banatfm.ro

www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *