De ce te îngrași când mănânci prea puțin?

Dieta „crash” (termenul original in limba engleza este „crash diet”, unii o mai numesc si „dieta trasnet”), intra in categoria dietelor ce nu ar trebui urmate. Premisa acestui tip de dieta este ca daca reducem drastic consumul caloric, vom da jos kilogramele in plus. Este adevarat ca pentru a slabi trebuie sa consumam mai putine calorii, dar dieta crash reduce atat de drastic consumul de calorii, incat poate fi comparata cu infometarea. In schimbul acestei infometari, celor care urmeaza dieta li se promite ca vor pierde foarte mult din greutate in doar cateva zile/saptamani. De exemplu, o anume dieta crash promitea pierderea a 5-10kg in doar 5 pana la 7 zile, si chiar mai mult dupa aceasta perioada.

Cei care urmeaza o dieta crash isi priveaza organismul de nutrientii si caloriile necesare sanatatii, si mai important, supravietuirii. Multi se gandesc la calorii ca la un lucru rau. Este rau sa consumam un numar exagerat de mare de calorii, dar avem nevoie de un anumit numar de calorii pentru a supravietui. Expertii considera ca 1200 calorii pe zi reprezinta pragul minim. Cand o persoana urmeaza o dieta crash si reduce drastic consumul de calorii, nu face decat sa isi puna sanatatea in pericol. Unele diete crash propun cosumarea a 700-800 calorii pe zi, mult sub minimul considerat sigur. Consumarea a atat de putine calorii pur si simplu inseamna ca nu avem destula energie pentru activitatile zilnice. Daca reduceti destul de drastic consumul de calorii, se poate sa nu aveti energie pentru functiile vitale, precum respiratul.

Dietele “crash” (intensive) nu sunt potrivite pe termen lung pentru pierderea în greutate, a avertizat un nutriționist german citat de agenția DPA.

Georg Abel, profesor la Universitatea de Științe Aplicate din Saarbruecken susține că o reducere inițial drastică a aportului de calorii determină organismul să ardă rezervele de carbohidrați glycogen, proces care este însoțit de pierderea de apă din organism, grăsimea nefiind afectată în mod semnificativ.

Deși acest lucru duce la pierderea rapidă în greutate, persoanele care țin regim se îngrașă din nou – și, de obicei, cu mai multe kilograme – atunci când obiceiurile alimentare anterioare sunt reluate, pentru că organismul intrase în modul de foame și încetinise viteza de ardere a caloriilor.

Necesarul zilnic de energie al unui adult este de aproximativ 2.000 de calorii. Dietele “crash” reduc zilnic, în mod obișnuit, de la 500 până la 800 de calorii.

Georg Abel a declarat că adoptarea unei diete “crash” în mod frecvent sau pentru o lungă perioadă de timp ar putea perturba echilibrul natural al organismului între foame și sațietate, dar ar putea produce și deficiențe energetice sau nutriționale.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *