De ce toate mâncărurile au gust rău imediat după ce ne-am spălat pe dinţi?

Alterarea gustului reflecta scaderea capacitatii de a percepe savoarea alimentelor (hipogeuzia), modificarea modului de perceptie al alimentelor (disgeuzie) sau pierderea completa a simtului gustativ (ageuzie). De asemenea, se refera la prezenta unui gust metalic, asemanator cu cel al medicamentelor.

Chiar şi sucul de portocale are un gust neplăcut dacă e băut la puţin timp după spălarea pe dinţi. De ce? Oamenii de ştiinţă spun că de vină este lauril-sulfatul de sodiu (SLS), o substanţă detergentă prezentă în mare majoritate a pastelor de dinţi şi care influenţează funcţionarea receptorilor de gust de pe limbă.

SLS inhibă funcţionarea receptorilor gustativi responsabili de perceperea gustului dulce şi distruge anumite componente din gură, numite fosfolipide, care inhibă senzaţia de amar, au explicat cercetătorii din cadrul American Chemical Society. Rezultatele studiului au fost publicate în Reactions, jurnalul video al American Chemical Society.

Pastele de dinţi conţin 4 ingrediente principale: apă, un abraziv (care curăţă depozitele de bacterii şi resturi alimentare de pe dinţi), fluor (pentru prevenirea cariilor) şi o substanţă detergentă, care asigură formarea spumei. Detergentul cel mai des utilizat în pastele de dinţi este SLS.

Sursa: Mail Online

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *