În ce zonă putem circula fără declarație pe proprie răspundere?

Odată cu trecerea de la starea de urgenţă la cea de alertă, nu mai este nevoie de adeverinţe sau declaraţii pe proprie răspundere pentru părăsirea domiciliului, atunci când circulăm în interiorul localităţii. Ba chiar mai mult, ne putem plimba în interiorul zonelor metropolitane fără astfel de hârtii, declaraţiile pe proprie răspundere fiind necesare doar pentru ieşirea din limitele zonelor metropolitane.

Conform autorităților: „Zona metropolitană în interiorul căreia cetățenii nu au nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a se deplasa este considerată ca făcând parte localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi). Totodată, se va considera zonă metropolitană Municipiul București și întreg teritoriul județului Ilfov“. Trebuie precizat că, potrivit aceluiaşi act normativ, asemenea zone puteau fi constituite prin asociere, în jurul capitalei şi localităţilor urbane de rangul I sau II.

În Caraş-Severin există două localităţi urbane de rang II: reşedinţa judeţului şi municipiul Caransebeş. A fost însă constituită o singură zonă metropolitană, cea a Reşiţei, așa că această zonă meteropolitană cuprinde, în total, zece localităţi: municipiul, oraşul Bocşa şi opt comune: Ocna de Fier, Dognecea, Goruia, Târnova, Văliug, Brebu Nou, Lupac şi Caraşova. Zona metropolitană a Reşiţei fost înfiinţată în 2013, cu scopul declarat de a accesa fonduri europene pentru întreaga zonă şi are o populaţie de 100.957 de locuitori, potrivit Recensământului din 2011.

Post Author: Cornelia Dunăreanu

Cornelia Dunăreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *