Despre toalete. Le ştiai?

Piesa de ”rezistenţă” a băilor moderne, toaleta cu apă care se trage îşi are originile în practici sanitare antice, în politicile elisabetane, dar şi în tehnologiile revoluţiei industriale.

Cine n-a folosit măcar o dată vasul de WC pentru a-și face necesitățile fiziologice? Nu toată lumea știe de la ce vine prescurtarea acestui termen care își are originile în limba engleză.

Prescurtarea de WC este acronimul de la „water closet” care înseamnă bazin de colectare al apei. În română, WC a suferit o transformare, s-a adaptat și a devenit „veceu” sau „vece”. Obiectul este același și se regăsește în multe dintre gospodăriile din România. Din păcate, nu în toate.

Latrine primitive care utilizau un flux constant de apă erau folosite încă de acum 5000 de ani, iar sisteme veche de toalete au fost folosite de mai multe civilizaţii antice, printre care şi cea romană.

Primul vas de toaletă în care se trăgea apa a fost inventat de britanicul Sir John Harrington. Acesta a instalat vasul în casa sa din Kelston și apoi un vas asemănător la reşedinţa din Richmond Palace a naşei sale, Regina Elizabeta I a Marii Britanii. Conform însemnărilor vremii, se pare că Regina nu s-a bucurat de folosirea apei la toletă întrucât era deranjată de zgomotul exagerat pe care-l făcea când trăgea apa.

În 1775, inventatorul Alexander Cumming a obţinut primul patent pentru o toaletă cu apă care se trage. Inovaţia făcută de el a constat în forma şerpuită e ţevii de colectare, formă care împiedica emergenţa mirosului neplăcut. La finele secolului al XIX-lea, un antreprenor pe nume Thomas Crapper a reuşit să producă prima toaletă modernă care a prins la public.

Zece curiozități ale WC-ului

• Din totalul de șapte miliarde de oameni de pe Terra, aproximativ un miliard își fac nevoile sub cerul liber;
• Un studiu arată că dacă ai mai multe aplicații pe telefon, petreci mai mult timp pe vasul de toaletă;
• În Afghanistan, sunt mai multe televizoare decât „tronuri”;
• Anual, aproximativ 40.000 de americani se rănesc pe vasele de toaletă;
• Hârtia igienică a fost inventată în China, în secolul al XI-lea;
• Conform unui studiu, 70% dintre cuplurile din Marea Britanie se ceartă pe baie;
• 20% dintre oameni nu se spală pe mâini după ce folosesc toaleta. Din cei 80% care o fac, doar 30% utilizează și săpun;
• Aproximativ 7 milioane de americani și-au scăpat măcar o dată telefonul în WC;
• Cel mai scump closet cu apă din toate timpurile se află pe Stația Spațială Internațională și a costat 14 milioane de dolari;
• Telefoanele mobile au de 18 ori mai multe bacterii decât un vas de toaletă.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *