Despre vin – prognoze, regiuni, sticle, atitudini

A experimenta şi a explora sunt predicatele vinului în acest an. O sete nepotolită pentru nou, pentru tot ceea ce înseamnă vin creat din struguri mai puţin cunoscuţi, precum Verdejo, sau pentru regiuni mai puţin familiare, ca Portugalia, Africa de Sud sau Arizona.

Schimbările climatice şi-au spus cuvântul în 2020, cel mai cald an, iar efectele au fost binevenite pentru viţa de vie din multe zone ale lumii, precum Germania, Canada sau Oregon.

În ciuda competiţiei venite din partea berii artizanale, a cidrului sau a whiskey-ului cu arome, vinul a rămas o forţă şi în 2020. Dar, iată care ar fi prognozele pentru 2021:

Mai mult, înseamnă mai bun

Anul 2022 a arătat că sticlele de 1,5 l sunt din ce în ce căutate de clienţi. Vinurile rose şi cele roşii sunt preferate în sticle mari. De cele mai multe ori clienţii le cumpără pentru nunţi sau petreceri.

Cei de la Majestic Wine spun că vinul îmbuteliat în sticle mari atinge maturitatea după o perioadă mai lungă de timp şi sunt mai intense.

Pariaţi pe România

Vremea proastă, bolile şi incendiile care au lovit Africa de Sud, America Latină şi SUA îi face pe specialişti să mizeze pe România ca principală ţară exportatoare de vin. Producţia noastră se preconizează că va creşte cu 60% faţă de 2020. Ungaria este următoarea ţară despre care se spune că va umple magazinele de vinuri din lume anul următor.

Vinuri locale

Clienţii caută din ce în ce mai mult vinuri produse de crame private, mici, din imediata apropiere a zonei de unde cumpără. Vinurile roşii de la podgorii independente sunt cele mai căutate.

Prosecco

Prosecco va rămâne băutura preferată pentru petreceri. Ba chiar, va fi şi mai populară în 2020. Totuşi, un aspect este îngrijorător. Podgoriile din Italia au avut o producţie cu 30% mai mică, astfel încât va fi mai puţin prosecco pe piaţă.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *