Dieta Atkins

dieta-atkins

Dieta Atkins a fost creata de dr. Robert Atkins pe baza unui studiu referitor la pierderea in greutate, publicat de nutritionistul Alfred W. Pennington in 1958. Dr, Atkins a folosit acel studiu asupra propriei persoane pentru a slabi, dupa care a facut celebra metoda in prima sa carte, publicata in 1972; in cea de a doua, publicata in 2002, a modificat anumite parti din dieta, insa nu si conceptele originale, aducand completari cu privire la mancarurile bogate in nutrienti si retete simple despre mancaruri cu continut redus de carbohidrati, care nu se regaseau in cartea precedenta. In acest articol, te invitam sa descoperi mai multe despre beneficiile aduse de catre aceasta cura de slabire.

Cum functioneaza dieta Atkins?

Corpul este asemenea unui motor, iar carbohidratii joaca rolul combustibilului. Limitand carbohidratii, corpul schimba combustibilul, cu unul alternativ: grasimile depozitate. Asadar, trebuie stopat consumul zaharurilor si a alimentelor cu amidon, cum sunt cartofii, painea alba si orezul, pentru a se introduce in alimentatie proteine si grasimi care nu ingrasa, precum sunt cele gasite in carnea de pui, carnea slaba si ouale. Rezultatul se va vedea: grasimile se ard, iar corpul pierde in greutate. Urmarind dieta Atkins, vei pierde in greutate pana la 7 kg in doua saptamani.

Aceasta dieta presupune patru faze, incepand cu un numar redus de carbohidrati si mancand mai multe proteine progresiv, pana cand se scade la greutatea dorita. Nu este usoara mentinerea sub control a carbohidratilor, deoarece nu este de ajuns doar sa eviti zaharul si cartofii copti – este necesar sa ai la indemana o lista cu alimentele acceptate si sa cantaresti portiile de mancare. Cura de slabire Atkins, a fost studiata timp de doi ani, timp in care a inregistrat succes, mai ales in primele doua saptamani. Alimentele pe care le poti consuma depind de starea sanatatii tale si de metabolism.
Cele 4 faze ale dietei Atkins, sunt:

Faza 1. Inductia: este considerata cea mai restrictiva faza, intrucat iti permite sa mananci extrem de putini carbohidrati, aproape deloc, limita acestora fiind de 20 g pe zi; carbohidratii pe care ai voie sa ii consumi se regasesc in salate si in alte legume fara amidon.
Faza 2. Continuarea pierderii in greutate: aceasta faza iti permite sa adaugi ceva carbohidrati in dieta; ai voie pana la 25 g pe zi. In fiecare saptamana poti adauga pana la 5 g, si poti continua in acest ritm pana cand corpul tau inceteaza sa mai piarda in greutate. Cand se intampla acest lucru, incepi sa consumi carbohidrati cu 5 g mai putin in fiecare zi. Astfel, iti vei mentine greutatea.
Faza 3. Pre-intretinerea: tranzitia de la slabire la greutatea stabila se face prin permiterea organismului sa asimileze cu cate 10 g mai multi carbohidrati in fiecare saptamana cat se mentine pierderea in greutate.
Faza 4. Intretinerea permanenta: ultima faza iti permite sa selectezi alimente dintr-o mare varietate in timp ce carbohidratii inca se consuma limitat; poti manca pana cand ajungi la greutatea ideala, precum iti este acceptat sa mananci mai multe alimente decat in fazele precedente.

Iata un plan cu de baza pentru dieta Atkins:
• Poti consuma:
– carne: vita, miel, porc, pui si altele (de preferinta in general ierbivore)
– peste: somon, pastrav, eglefin etc
– oua: se prefera cele bogate in Omega-3 sau pasteurizate
– legume: spanac, broccoli, conopida, morcovi si multe altele
– fructe: mere, portocale, pere, afine, capsuni (daca vrei sa slabesti, nu manca mai mult de un fruct pe zi)
– nuci si seminte: migdale, alune de padure si nuci (consumate moderat), seminte de floarea-soarelui, etc
– lactate bogate in grasimi: branza (consumata moderat), unt, smantana, iaurt
– uleiuri sanatoase: ulei de cocos, unt, ulei de masline, ulei din ficat de cod
– ocazional, cativa cartofi, si cereale fara gluten
• NU ai voie sa consumi:
– zahar: bauturi racoritoare, sucuri, agave, bomboane, inghetata si altele
– indulcitori artificiali: aspartam, zaharina, sucraloza, ciclamati si acesulfame de potasiu – foloseste in schimb stevia
– cerealele cu gluten: grau, alac, orz si secara, inclusiv paine si paste
– grasimi nesaturate: uleiurile hidrogenate sau partial hidrogenate
– seminte bogate in Omega-6 si uleiuri vegetale: bumbac, soia, uleiuri de floarea-soarelui, rapita, porumb, sofranel si canola.
– produse dietetice: in mare parte produse lactate, cereale, biscuiti si altele
– produse foarte procesate: daca arata ca si cum au fost fabricate, nu le consuma
– mancarea fast-food
Daca esti sanatoasa, activa, si nu ai nevoie sa slabesti, atunci iti permiti sa mananci putin mai multi carbohidrati:
– cartofi
– cereale fara gluten: orez, fulgi de ovaz, quinoa si altele
– legume: linte, fasole neagra, fasole pestrita etc (daca le tolerezi)
– poti servi cu moderatie: ciocolata neagra (alege marcile organice cu un procent de 70% sau mai mare de cacao – este bogata in antioxidanti, de aceea este benefica atunci cand este consumata moderat), vin (alege vinurile care nu au zahar sau carbohidrati)
Ca bauturi, sunt permise urmatoarele:
– cafea
– ceai
– apa
– suc carbonizat fara indulcitori artificiali
Exemplu de meniu cu numar redus de carbohidrati pentru o saptamana
Acest plan de regimul Atkins este conceput ca meniul sa ofere mai putin de 50 g de carbohidrati in total pe zi:
Luni
– Mic dejun: omleta cu diferite legume, prajite in unt sau ulei de cocos
– Pranz: iaurt cu afine si o mana de migdale
– Cina: cheeseburger (fara chifla), servit cu legume si sos salsa.
Marti
– Mic dejun: sunca si oua
– Pranz: sandvis si legume
– Cina: somon cu unt si legume
Miercuri
– Mic dejun: oua si legume, prajite in unt sau ulei de cocos
– Pranz: creveti cu salata si ulei de masline
– Cina: pui la gratar cu legume
Joi
– Mic dejun: omleta cu diverse legume, prajita un unt sau ulei de cocos
– Pranz: lapte de cocos cu capsuni, afine si proteine sub forma de pudra
– Cina: friptura si legume
Vineri
– Mic dejun: sunca si oua
– Pranz: salata cu pui si ulei de masline
– Cina: cotlet de porc cu legume
Sambata
– Mic dejun: omleta cu diverse legume
– Pranz: iaurt cu capsuni, fulgi de nuca de cocos si o mana de alune de padure
– Cina: chiftele cu legume
Duminica
– Mic dejun: sunca si oua
– Pranz: lapte de cocos si crema de ciocolata si pudra de proteine, cu capsuni
– Cina: aripioare de pui la gratar cu spanac crud
Sfat: include o varietate de legume in dieta; daca obiectivul tau este de a ramane sub 50 g de carbohidrati pe zi, atunci poti manca o multime de legume si un fruct pe zi.
Exemplu de gustari rapide, slabe in carbohidrati, pe care le poti consuma:
– un iaurt cu grasimi
– unul sau doua oua fierte
– morcovi
– o mana de nuci
– putina branza si carne
Daca iei masa la restaurant, poti cere sa iti prepare mancarea intr-un anumit mod:
– pentru mancarea prajita trebuie sa se foloseasca unt adevarat
– mentioneaza-i chelnerului ca nu tolerezi sau esti alergica atat la zahar, cat si la gluten (in acest mod se evita situatiile jenante)
– poti inlocui painea si cartofii cu mai multe legume
Ce alte lucruri implica cura de slabire Atkins?
• Carnea si legumele proaspete sunt mai scumpe decat majoritatea mancarurilor procesate. Cheltuielile depind in mare de alegerile pe care le faci in privinta surselor de proteine.
• Majoritatea persoanelor isi personalizeaza dieta Atkins in functie de necesitati – alege dupa preferinte in functie de alimentele acceptate de regim; de asemenea, exista si retete vegetariene (persoanele vegetariene incep dieta cu Faza 2).
• Alimentele care sunt specifice acestei cure de slabire – ouale, carne, legumele – nu contin gluten.
• Dieta Atkins nu se axeaza pe meniuri ce controleaza nivelul sodiului, de aceea trebuie sa iti impui niste limite severe in consumarea branzei (de vaci sau alt tip), in privinta carnatilor foarte sarati si a tonului la conserva. Pe de alta parte, poti consuma legume proaspete care sunt fara sodiu.
• Sportul nu este obligatoriu, insa este incurajat dupa primele 2 saptamani (timp in care te obisnuiesti cu regimul cel nou si cu atat mai mult daca nu ai mai facut exercitii pana atunci). Daca faceai sport regulat, atunci continua in aceeasi nota, insa daca te simti fara energie, fii pregatita sa te adaptezi si sa reduci exercitiile.
Exista riscuri in privinta sanatatii?
Nu au fost indicate riscuri serioase. Cercetarile pe o durata de doi ani au aratat ca efectele secundare sunt in general minore (ca in cazul multor diete care presupun controlul carbohidratolor), precum: stare de epuizare, greata, ameteala, constipatie si respiratie neplacuta. Cu toate acestea, dieta Atkins nu este recomandata tuturor:
– femeile insarcinate ar trebui sa sara direct in Faza 4 de intretinere
– adolescentii si diabeticii care sunt sub medicatie pentru controlul glicemiei ar trebui sa consulte medicul inainte de a incepe dieta
– nu este recomandata persoanelor care au probleme cu rinichii
Se recomanda si folosirea zilnica a suplimentelor alimentare: vitamine si minerale, incluzand magneziu si calciu, precum si omega-3 din uleiul de peste si vitamina D pentru persoanele care nu se expun prea mult la soare. Daca ai grija sa consumi suficienti nutrienti din diferite mancaruri pe baza dietei Atkin, nu mai este necesar sa iei suplimente. Nutritionistii sustin ca este importanta satietatea, senzatia ca ai mancat suficient. Foamea nu este o problema in dieta Atkins. Proteinele si grasimile sanatoase se digera putin mai incet decat carbohidratii, de aceea creierul nu iti va transmite mesajul „mi-este foame” la doua ore dupa ce ai servit masa.

Sursa: www.yve.ro

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *