Documentele Unirii din Banatul de munte disponibile on-line


Documentele Uniriii din Banat sunt disponibile de acum pe internet. Biblioteca Județeană Paul Iorgovici Caraș-Severin a lansat proiectul ,,Banatul de Munte la Centenarul Marii Uniri. Platforma digitală pentru conservarea şi valorificarea de surse istorice.
Proiectul vizează conservarea patrimoniului cultural şi istoric din Banatul de Munte, existent în structuri info-documentare din judeţul Caraş-Severin, oferind şansa accesării facile a unor surse istorice de primă mână. Prin crearea colecţiei digitale Banatul de Munte la Centenarul Marii Uniri vor fi puse la dispoziţia publicului larg, din ţară şi din străinătate, prin intermediul unei platforme digitale, surse de epocă referitoare la Banatul de Munte în perioada de dinainte şi până la Marea Unire, surse care vor putea fi accesate şi consultate din orice parte a lumii. „Pe lângă proiectele editoriale care s-au concretizat prin apariţia a două volume deosebit de importante pentru istoria locală, dar şi naţională, derulăm un nou proiect, care ţine cont de evoluţia tehnologiilor şi de alinierea instituţiei noastre în rândul bibliotecilor care la nivel naţional şi mai ales internaţional au început procesul de digitizare a documentelor. Mai exact, am propus şi am primit finanţare din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale pentru realizarea unei colecţii de documente digitizate. Această colecţie se regăseşte pe o platformă ce are vizibilitate foarte bună la nivel internaţional, respectând cerinţele Bibliotecii digitale a Europei”, a declarat directorul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” Caraş-Severin, Clara Maria Constantin.
O prezentare a documentelor digitizate a fost realizată de către şeful Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale, Laurenţiu Ovidiu Roşu.
Am sprijinit realizarea acestui portal, deoarece am considerat că într-un timp cum este cel pe care îl trăim astăzi, documentele nu trebuie să rămână în arhive, în biblioteci acoperite de praf şi necercetate, ci ele trebuie să prindă viaţă. Practic, profităm de avantajele pe care tehnologia ni le oferă şi venim în întâmpinarea celor interesaţi cu aceste documente, în mediul online. Sunt documente de la Arhivele Naţionale – Serviciul Judeţean Caraş-Severin. Este vorba de adrese, procese verbale sau corespondenţe de la Consiliul Naţional Român din Caransebeş referitoare la modul de preluare a administraţiei, la asigurarea ordinii de către gărzile naţionale române, este vorba despre ziarul Lumina, pe care arhivele noastre îl păstrează în întregime, scos la Caransebeş de către dr. Nicolae Corneanu, înainte de actul de la 1 Decembrie 1918, este vorba despre memorii şi aici l-aş aminti pe învăţătorul Pavel Jumanca”, a afirmat şeful Serviciului Arhivele Statului Caransebeş, Laurenţiu Ovidiu Roşu.
Lansarea portalului a fost organizată de Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici”, în parteneriat cu Serviciul Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale, Universitatea ,,Eftimie Murgu” şi Colegiul Naţional „Diaconovici Tietz” din Reşiţa.

Post Author: Cristian Bistriceanu

Cristian Bistriceanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *