6 motive pentru a mânca dovleac

Dovleacul sau bostanul sau cucurbăta (Cucurbita maxima) este o plantă erbacee anuală cultivată pentru fructul, florile și semințele sale.

Cucurbita maxima este o plantă anuală cu tulpină flexibilă și agățătoare. Are frunze cordiforme (în formă de inimă), pentalobulate, de mărime mare și cu nervuri bine marcate; prezintă o abundentă pilozitate pe frunze și tulpină. Florile sunt galbene și cărnoase. Fructul prezintă o mare variație (polimorfism): poate fi ovoidal sau sferic, de culoare verde sau portocaliu intens. Pulpa fructului este galbenă-portocalie, densă și cu gust dulce.

Dovleacul conține în interior numeroase semințe ovale, convexe și netede, de 2–3 cm lungime, care la rândul lor conține un miez alb și comestibil. Mărimea dovleacului variază între 25–40 cm diametru, deși există și cazuri excepționale. Există varietăți de vară având fructul de culoare deschisă și semințe mai moi (varietate care se conservă puțin timp) și varietăți de iarnă care sunt mai seci și mai dulci, folosite în produsele de cofetărie (durata de conservare este mai lungă).

Dovleacul a fost vedeta de necontestat a acestei perioade. Nu doar că serveşte drept decor pentru case, curţi, restaurante sau chiar străzi, dar este un ingredient delicios pentru o mulţime de preparate. De la plăcintă la supă, de la piure la mousse pentru torturi, dovleacul se dovedeşte a fi versatil şi doar lipsa imaginaţiei ne poate opri să nu-i găsim o întrebuinţare în bucătărie.

Cât timp se găseşte proaspăt, ar trebui să profităm şi să îl includem în dieta noastră zilnică. Nu doar că este foarte gustos, ci şi pentru că este foarte sănătos. Iată câteva beneficii pe care dovleacul le are asupra sănătăţii.

Ajută la păstrarea sănătăţii ochilor

Betacarotenul este prezent într-o cantitate suficient de mare în dovleac astfel încât să ne ajută să ne păstrăm acurateţea vederii. Nu doar ochii vor avea de câştigat, ci şi inima, pentru că betacarotenul este bun şi pentru prevenirea bolilor coronariene.
Previne îmbătrânirea

O porţie generoasă de dovleac este perfectă pentru a acoperi necesarul de vitamina C pentru un adult. Cu ajutorul ei, se produce colagen care ajută la menţinearea elasticităţii şi strălucirii pielii.

Ajută la slăbit

Cu 3 g de fibre la fiecare 200 de grame de dovleac şi doar 49 calorii/ 100 g, dovleacul te ajută să te simţi sătul, fără să te îngraşe, cu condiţia să îl pregăteşti dietetic

Seminţele de dovleac te pot face fericit

Seminţele de dovleac sunt bogate în proteine, magneziu, potasiu şi zinc. Sunt studii care arată că blochează mărirea prostatei, reduce riscul de apariţie a pietrelor la rinichi şi pot preveni chiar şi depresia.

Previne cancerul de colon şi reglează glicemia

Institutul Naţional de Cercetare a Cancerului din SUA a publicat un studiu în care arată că dovleacul, cartofii dulci şi morcovii prin conţinutul lor de betacaroten au un rol important în prevenţia apariţiei celulelor canceroase.

Dovleacul are un conţinut bogat în fibre alimentare, ce protejează mucoasa colonului, precum şi vitamina A, care oferă o bună protecţie antioxidantă.

Persoanele care suferă de diabet se vor vindeca mult mai repede dacă includ în dietă supe sau mâncăruri cu dovleac crud. Un remediu dovedit pentru reglarea nivelului zahărului în sânge se obţine prin fierberea a 30 g de seminţe curăţate, la foc mic, timp de o oră, în 500 ml de apă. Zeama obţinută se consumă în două etape: prima porţie se bea dimineaţa (pe stomacul gol), iar a doua, seara, înainte de culcare. Tratamentul trebuie urmat câte trei zile pe săptămână, un interval de două luni.

Este bun pentru sportivi

O cana de dovleac gătit are mult mai multe nutrimente decât o banană care este folosită în mod obişuit drept gustare după orele de antrenament.

Ţine tensiunea sub control şi previne bolile de inimă

Dovleacul are un conţinut foarte mare de betacaroten, o substanţă care are grijă de sănătatea sistemului nervos şi de cea a pielii.

Cel de-al doilea „ingredient” important pe care îl conţine dovleacul este potasiul. Acest mineral vă energizează şi ţine tensiunea sub control. În plus, conţinutul bogat în fibre asigură buna funcţionare a digestiei şi previne apariţia bolilor cardiovasculare, a asteniei, cât şi a cancerului.

Şi seminţele de dovleac sunt un remediu excelent în afecţiuni ale vezicii urinare şi ale prostatei, prin conţinutul ridicat de zinc.

Vă scapă de insomnie

Dacă vi se întâmplă des să nu puteţi dormi noaptea, un pahar cu suc de dovleac e cel mai bun remediu. Toate soiurile de dovleac au efecte uşor sedative asupra sistemului nervos şi sunt recomandate în dieta astenicilor. Prin consumul a 50 g de seminţe prăjite pe zi se asigură doza zilnică necesară de magneziu.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *