Firmele care fac cei mai mulţi bani în vestul ţării. Niciuna nu are capital majoritar autohton

Firmele care au cele mai prospere afaceri și care sunt înregistrate în județele din vestul țării sunt controlate de investitori străini. Nici la nivel național nu stăm mai bine: 34 de societăţi din 42 (luând în calcul şi Capitala) sunt controlate de investitori străini. Doar opt lideri judeţeni au capital majoritar autohton: Bacău – Dedeman, Harghita – Romaqua Group, Sibiu – Romgaz, Vâlcea – Oltchim, Mehedinţi – Combinatul de Celuloză şi Hârtie SA, Complexul Energetic Oltenia – Gorj, Vrancea – Vrancart și Vaslui – Plantagro Com SRL.

Astfel, japonezii de la Sumitomo Electric Industries controlează cea mai bănoasă afacere din Caraş-Severin. Producătorul de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule Bordnetze SRL este liderul afacerilor din Caraş-Severin în 2018 şi în 2017, arată datele trimise de ONRC.

Bordnetze a încheiat anul 2018 cu afaceri nete de 945,48 de milioane de lei, cu 21% mai mari decât în 2017. Firma ajunge din nou pe pierdere, în valoare netă de 58,38 de milioane de lei în 2018, după ce în 2017 revenise pe profit, arată bilanţurile de la Finanţe. Și în anii 2015 şi 2016 firma a mers în pierdere.

Bordnetze SRL a avut, în 2018, a doua cea mai mare creştere a numărului mediu de salariaţi dintre companiile private din ţara noastră.

Bordnetze SRL, subsidiara din România a companiei germane Sumitomo Electric Bordnetze, are, în medie, 1.300 de oameni în plus pe statele de plată în anul 2018 faţă de 2017.

Sumitomo Electric Bordnetze face parte din grupul japonez Sumitomo Electric Industries.

În judeţul Arad japonezii de la Takata fac cei mai mulţi bani în ultimii doi ani, potrivit analizelor anuale.

Takata Romania SRL care operează fabrica de componente auto din Arad a companiei japoneze Takata Corporation este liderul afacerilor din acest judeţ şi în 2018.

Takata Romania SRL a încheiat anul 2018 cu afaceri nete de 2,62 de miliarde de lei, cu 4,5% mai mici decât în 2017. Firma a realizat profit net de 49,47 de milioane de lei în 2018, cu aproape 3% mai mare decât în 2017, reiese din bilanţurile comparate de Economica.

Un nou lider al economiei judeţului Hunedoara: Sews Romania, divizia din România a producătorului japonez de componente auto Sumitomo Electric Wiring Systems Europe.

Producătorul de cablaje auto Sews Romania a făcut cei mai mulţi bani din Hunedoara în anul 2018. Firma depăşeşte liderul din 2017 – combinatul siderurgic ArcelorMittal din Hunedoara, potrivit statisticilor.

Producătorul de cablaje auto Sews Romania a terminat anul 2018 cu afaceri nete de 853,27 de milioane de lei, cu circa 28% mai mici decât în 2017. Compania intră pe pierdere în 2018, de peste 7,21 de milioane de lei, după cinci ani consecutivi în care a avut profit, arată bilanţurile depuse la Finanţe.

Sews a avut circa 6.000 de oameni pe statele de plată, în medie, în anul 2018, în scădere semnificativă faţă de nivelul anului 2017.

Cea mai bănoasă afacere din Timiş în ultimii doi ani o reprezintă lanţul de magazine Profi, deţinut de fondul de investiţii Mid Europa Partners.

Retailerul Profi Rom Food, care operează lanţul de magazine Profi, e liderul afacerilor din Timiş pentru al doilea an consecutiv. Profi Rom Food a încheiat anul 2018 cu afaceri nete de 5,92 de miliarde de lei în, cu 25,18% mai mari decât în 2017, potrivit bilanţurilor depuse de firmă la Finanţe, pe care Economica le-a comparat. Lanţul de supermarketuri Profi a intrat pe pierdere în 2018, după ce în precedenţii cinci ani fiscali, pentru care avem informaţii disponibile, a avut profit. Profi încheie anul 2018 cu pieredere netă de 90,58 de milioane de lei, potrivit bilanţului depus la Finanţe.

În medie, peste 13.500 de oameni s-au aflat, în 2018, pe statele de plată ale firmei care operează magazinele Profi.

După cum observați industria auto domină clasamentul în zona de vest: Takata – în Arad, Bordnetze – lider în Caraş Severin, Sews – lider în Hunedoara și sunt controlate de japonezi, fiind în trend național unde ne întâlnim cu aceeași situație: Daimler, lider în Alba, Dacia, lider în Argeş, Leoni – lider în Bistriţa Năsăud, Autoliv, în Braşov, Ford – în Dolj, Delphi, la Iaşi, TRW Airbag Systems – în Neamţ. La acestea se adaugă şi retailerul de piese auto Autonet Import SRL care conduce economia judeţului Satu Mare. Toate aceste afaceri sunt controlate de investitori străi

Majoritatea firmelor care domină economia judeţelor în care sunt înregistrate au rulat afaceri de peste 1 miliard de lei.

Post Author: www.banatfm.ro

www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *