Ignoranță, neputință sau rea-voință în cazul Băilor Neptun? Autoritățile locale, legate de mâini și de picioare!


Dezastru în stațiunea Băile Herculane. Tavanul unuia dintre imobilele simbol ale stațiunii, Băile Neptun, a început sa se prăbușească din cauza zăpezilor și a infiltratiilor. La fel ca majoritatea imobilelor de patrimoniu din Băile Herculane, clădirea Băilor Neptun se afla într-un stadiu avansat de degradare, după privatizarea frauduloasă de la începutul anilor 2000, când a ajuns pe mâna omului de afaceri Iosif Armaș.
Construite în urmă cu două secole, Baile Neptun au fost perla stațiunii Băile Herculane. Aici venea la tratament întreaga familie imperiala austro-ungara însă din trecutul falnic s-a ales praful. La propriu.
„În anul 2009, clădirea a fost luată din patrimoniul S.C. Hercules S.A. de către un întreprinzător care nu a investit nimic, apoi a trecut în patrimoniul Primăriei Băile Herculane, iar terenul a rămas în proprietatea a doi privaţi. Sunt încurcături juridice, pe care nu le-am mai urmărit. Baza de tratament a Hotelului Hercules cred că a mai funcţionat, cu o singură aripă, până prin anii 2006 – 2008. Este vorba de aripa termosulfuroasă, care era cât de cât reabilitată. Chiar şi fântâna de majolică a fost reabilitată în 2006. De atunci, însă, s-a degradat din ce în ce mai mult şi din cauza situaţiei juridice, deoarece nu se pot face investiţii substanţiale”, afirmă muzeograful Dorin Bălteanu, promotor turistic al zonei Băile Herculane.
Clădirea este, acum, pericol public. Ea ar fi trebuit sa fie pusa în siguranță însă proiectul inițiat de un grup de arhitecți voluntari din Timișoara, încă de anul trecut, bate pasul pe loc. Imobilul are un statut juridic incert și, aparent, nu se poate face nimic. Pe lângă toate acestea, terenul este pus sub sechestru de către DIICOT şi DNA, din cauza proceselor în care sunt implicaţi proprietarii terenului. Primăria Băile Herculane colaborează, în prezent, şi cu o echipă de tineri arhitecţi din Timişoara, care au întocmit acest proiect de punere în siguranţă a acestei cădiri, dar şi a altora din oraşul-staţiune.
În momentul de faţă, o parte din acoperiş a căzut. Noi nu ne exonerăm de vină, însă, demersurile pe care noi le-am făcut au fost cele care trebuiau făcute. Mai exact, clădirea este a Primăriei Băile Herculane, dar terenul de sub clădire, nu este. Am discutat cu proprietarii şi, iniţial, şi-au dat acordul verbal pentru a putea duce proiectul la bun şfârşit, respectiv, punerea în siguranţă a clădirii, numai că atunci când ne-am dus cu hârtiile, nu au mai vrut să semneze. Din păcate, fără acordul proprietarilor, nu se poate face nimic la clădirea respectivă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Băile Herculane, consilier Delia Iliescu.
Turiștii care vin la Baile Herculane deplâng starea deplorabila în care au ajuns clădirile de patrimoniu.
Consiliul Local Băile Herculane se va reuni în ședința de îndată pentru a analiza situația și pentu a vedea ce masuri de urgență pot fi luate.

Post Author: Cristian Bistriceanu

Cristian Bistriceanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*