Ingrediente care pot înlocui zahărul

Îţi doreşti să mănânci sănătos şi încerci să eviţi pe cât posibilul zahărul?
Este posibil să gasesti variante care te pot ajuta pentru a-l înlocui atunci când îţi este poftă de dulce.

Mierea

Mierea, Încă din antichitate, a fost aliment şi remediu. Este primul substitut pentru zahăr. Pe lângă zaharurile naturale, mierea îţi mai aduce vitamine, minerale şi aminoacizi, ceea ce reprezintă un beneficiu în plus pentru organism.

Mierea topită la bain marie dacă s-a zaharisit este cel mai bun mod de a o încorpora în diverse preparate. Poţi folosi miere nu doar la deserturi, ci şi la sosuri pentru salate sau ca marinadă pentru carne. Blenduita impreună cu fructe şi legume, mierea va da textură şi dulceaţă unor smoothie care îţi pot fi gustare sau mic-dejun.

Pentru că mierea este mai dulce decât zahărul este bine să înjumătăţiţi cantitatea. 250 g zahăr pot fi înlocuite cu 100-125 g miere fără ca preparatul final să aibă de suferit.

Sirop de arţat pur

Atunci când cumperi sirop de arţat este bine să citeşti cu atenţie eticheta pentru că este o diferenţă între cel pur şi cel cu aromă de arţar. Cele din urmă sunt mult mai ieftine şi conţin zahăr şi alte ingrediente pe care tu vrei să le eviţi.

Siropul de arţat pur poate fi folosit pentru a îndulci cerealele, iaurtul, smoothie-urile, chiar şi cafeaua. De asemenea, se potriveşte perfect cu baconul sau cu anumite sortimente de cârnaţi, cu somonul pe grătar sau cu puiul la cuptor. Dacă vrei să faci mai apetisante legumele la cuptor, picură puţin sirop de arţat pur peste ele.

Atunci când faci deserturi, înlocuieşte fiecare cană de zahăr cu ¾ de sirop de arţat. Aşteaptă-te ca preparatele să fie mai închise la culoare din cauza faptului că siropul de arţat este maro foarte închis.

Banane

Bananele sunt bogate în potasiu, vitamina C şi fibre. Dacă le adaugi la smoothie-uri îţi vor da energia de care ai nevoie dimineaţa. În diverse reţete de prăjituri poti folosi banane in locul zahărului. În acest caz este bine să foloseşti banane foarte coapte. Sunt excelente în aluatul de clătite, brioşe, pâine, îngheţată sau biscuiţi.

Suc şi piure de fructe

Sucurile şi piureurile de fructe pot fi utilizate pentru a îndulci micul dejun: cu cereale, iaurt, smoothie sau ca atare. În unele deserturi pot înlocui chiar şi zahărul. O cană de zahăr va fi înlocuită cu jumătate de cană de piure de fructe.

Curmale

Curmalele pot fi folosite pentru biscuiţi, bomboane, batoane proteice, smoothie sau chiar pentru a îngroşa anumite sosuri. Curmalele proaspete pot fi fierte până când obţii o reducţie pe care apoi o foloseşti pentru a îndulci ce preparate vrei. O cană de zahăr poate fi înlocuită cu 2/3 de cană de suc sau sirop de curmale.

Sos de mere

Când ai nevoie să îndulceşti un desert şi nu vrei să foloseşti zahăr, Sosul de mere este ingredientul ieftin şi bun pe care îl cauţi. Poate fi folosit şi pentru fripturi sau pentru a da mai multă savoare unui iaurt simplu şi nu numai.
Pentru a înlocui zahărul cu sos de mere în reţetele de deserturi subtituţia de face 1:1 însă este nevoie de puţină atenţie la celălalte ingrediente lichide pentru ca la final compoziţia să aibă textura dorită.

Scorţişoara

Scorţişoara este unul dintre cele mai populare condimente pentru deserturi. Mai poţi folosi nucşoară, all spice, anason stelat, fenicul, cardamon. Cu ajutorul lor, papilele gustative vor detecta mai uşor dulceaţa naturală a celorlalte ingrediente ale deserturilor. Le poţi pune chiar şi în cafea, iaurt sau alte preparate pe care vrei să le îndulceşti. Beneficiile sunt mult mai mari având în vedere că în condimente sunt şi uleiuri esenţiale, minerale, antioxidanţi.

Vanilie

Vanilia poate îndulci în mod natural o mulţime de preparate. Cea mai bună alegere o reprezintă păstaia de vanilie, dar poţi folosi şi extract. Totuşi, oricare variantă ai alege ai grijă să nu conţină zahăr adăugat. În mod normal, reţetele care cer vanilie sunt cele de deserturi, însă o poţi adăuga, în cantităţi mici, şi în risotto, supă de linte, legume la cuptor sau sosuri pentru paste.

Lapte

Laptele este cea mai potrivită variantă pentru a îndulci cafeaua fără a adăuga zahăr. Utilizarea lui cu acest scop nu se opreşte doar aici. Îl poţi folosi în deserturi, sosuri, supe sau tocăniţe.

Morcovi

Pot fi utilizaţi pentru a spori dulceaţa oricăror sosuri, preparate pe bază de legume, supe, ciorbe. Nu ezita să îi pui nici în prăjituri, brioşe sau biscuiţi. Cel mai bine se potrivesc cu nucile şi fructele uscate.

Ceapa

Pentru a scoate la iveală toate zaharurile din ceapă cel mai bine este să o caramelizezi cu ulei sau cu unt, sare şi un pic de piper. Ai grijă să amesteci din când în când pentru a nu o arde. Apoi poate fi folosită pentru burgeri, sandviciuri, omletă, paste sau sosuri.

Sfecla

Pe lângă zaharurile naturale, sfecla mai conţine şi vitamina B, potasiu, cupru şi fier. Poate fi folosită la salate, supe, smoothie, deserturi. Nu doar că îndulcelte preparatele, dar le dă şi o culoare apetisantă, astfel că nu mai trebuie să foloseşti alte ingrediente artificiale.

Sare

Pare puţin ciudat, dar sarea chiar este de ajutor. După cum ai observat, toate reţetele de deserturi cer un praf de sare şi acest lucru se întâmplă pentru că scoate în evidenţă gustul dulce natural. Un praf de sare este suficient dacă pregăteşti deserturi cu fructe.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *