La mulți ani, Angela Gheorghiu!

Cântăreaţa de operă Angela Gheorghiu s-a născut la 07 septembrie 1965, in Adjud, judeţul Vrancea.

La 6 ani a interpretat liedul Guten Abend, Gut’ Nacht, de Brahms pe scenă si a convins că care talent. A urmat apoi Liceul de muzică din Bucuresti si in 1990 era absolventă a Conservatorului.

A debutat in acelaşi an pe scena Operei din Cluj, cu rolul Mimi din La Bohème, de Giacomo Puccini. S-a căsătorit cu Andrei Gheorghiu, devenit acum unul dintre cei mai apreciaţi compozitori români şi artişti de artă digitală din Toronto, Canada, dar au divorţat si cântăreaţa a pastrat numele Gheorghiu, cu care s-a lansat.

Debutul internaţional a avut loc in 1992, la Covent Garden, Royal Opera House din Londra, unde a interpretat rolul Zerlinei din Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart. A urmat scena Operei de Stat din Viena, unde a cantat in Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti, apoi scena de la Metropolitan Opera din New York, unde a cantat din nou La Bohème. A cucerit publicul in 1994, la Royal Opera House din Londra, cand a interpretat rolul Violettei din La Traviata, de Giuseppe Verdi si in anul 1996 s-a casatorit cu tenorul Roberto Alagna, la New York.

Până in 2003 a continuat sa interpreteze personajele Mimi (din La Bohème), Magda ( din La Rondine de Giacomo Puccini) , Adina (din Elixirul dragostei) , Juliette (din Romeo şi Julieta de Charles Gounod), precum si Violetta. In 2003 adăuga la palmaresul sau si interpretarea deosebita a rolurilor Marguerite din Faust, de Charles Gounod si Nedda din Pagliacci, de Ruggero Leuncavallo. In 2006 interpreta Tosca de Giacomo Puccini la Londra si era comparata cu Maria Callas.

A inregistrat discuri, CD-uri si DVD-uri, a apărut la televiziune in filmele muzicale Traviata, in 1994, Elixirul dragostei (1996), Carmen (1997), Tosca (2001) Romeo si Julieta (2002), in serialul Imagine (2006), Marius et Fanny (2008), etc. A cântat la concertul Michael Jackson şi prietenii din Munchen (1999), la redeschiderea Teatrului Malibran din Veneţia (2001) şi al Royal Opera House Covent Garden (1999), dar si la concertul Premiului Nobel pentru Pace (2003).

Este unul dintre românii care fac cinste originii lor, a cântat in 2003 la concertul Premiului Nobel pentru Pace.

La multi ani, Angela Gheorghiu!

Sursa: biografii.famouswhy.ro

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *