La Mulţi Ani, Art Garfunkel!

Ca şi Dustin Hoffman, întrebat de originile sale, Art răspunde, la fel, că este evreu de origine română. Dar jurnalistul îi spune că Garfunkel sună mai degrabă a nume german, la care el răspunde că la Biroul de emigraţie din Ellis Island, New York, unde bunicii săi au ajuns venind din Iaşi, în 1905, funcţionarii scriau numele emigranţilor din estul Europei mai mult după ureche, după cum li se părea lor că sună. Chiar îl roagă pe jurnalist să scrie că: „Garfunkel wishes someone would help him” pentru a-şi găsi numele corect de familie şi, poate, arborele genealogic (aviz amatorilor!).

Arthur Ira „Art” Garfunkel s-a născut la 5 noiembrie 1941 la Forest Hills, Queens, New York, din părinţi evrei români. Tatăl a lucrat în domeniul afacerilor cu ambalaje, mama, Linda Maria Grossman era arhitectă.

În anii ’60 Art Garfunkel a studiat, la Universitatea Columbia, Istoria Artelor şi mai apoi Matematica având şi un masterat în Ştiinţele matematice!

Succesul muzical l-a cunoscut încă din anii ’60, alături de fostul lui coleg de şcoală Paul Simon (1963, primul album), numindu-se Simon & Garfunkel. Din această perioadă datează melodiile de succes: The Sound of Silence, Scarborough Fair, Homeward Bound şi I Am a Rock. Au făcut şi muzică de film {The Graduate, cu Dustin Hoffman), melodia din film, Mrs. Robinson, primind premiul Grammy. Cu albumul Bridge Over Troubled Waters (1970), care s-a vândut în 9 milioane de exemplare, sunt la apogeul carierei. Totuşi, duo-ul se separă din motive personale.

Art urmează o carieră solo, cu mai multe succese, melodii de top ten din anii ’70, precum: I only have eyes for you şi Bright eyes.
În 1981 a refăcut duo-ul de succes cu Paul Simon şi au dat împreună un concert în Central Park din New York în faţa a 500 000 de spectatori. Deşi au avut un succes enorm, s-au despărţit din nou la scurt timp.

În anul 2003, Art Garfunkel a primit premiul Grammy pentru întreaga carieră.

Sursa: biografii.famouswhy.ro

Post Author: www.banatfm.ro

www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*