La Mulţi Ani, Brian Johnson!

Dupa moartea lui Bon Scott, grupul AC/DC se gândea dacă să continue fără el sau să renunţe. Până la urmă fraţii Young hotărăsc că Bon ar fi dorit ca AC/DC să meargă mai departe şi fără el. Trupa începe căutarea unui nou vocalist, iar pe lista candidatilor se aflau, printre alţii: Stevie Wright (Easybeasts), Terry Slesser (Back Street Crawler), Buzz Shearman (Moxy) şi ultimul pe listă Brian Johnson (Geordie). Brian cântă doar două piese la audiţie („Whole Lotta Rosie” şi „Nutbush City Limits” a lui Tina Turner) şi după câteva zile este numit noul vocalist AC/DC. Brian Johnson s-a nascut la 5 octombrie 1947, Dunston, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord si este casatorit cu Brenda Johnson iar din 1980 este vocalistul AC/DC.

Trupa începe înregistrarea albumului „Back in Black” cu producătorul Robert John „Mutt” Lange. Deşi lucrul la album începuse înainte de moartea lui Bon, trupa decide să refacă albumul de la început, incluzând şi versurile lui Brian Johnson. „Back in Black” este lansat în iulie 1980 şi în câteva săptamini ajunge numărul unu în topurile britanice, numărul patru în U.S.A. şi pe locul doi în Australia. Având câteva dintre cele mai mari hituri ale trupei, precum „Hells Bells”, „You Shook Me All Night Long,” sau piesa de titlu, „Back in Black” devine cel mai popular album AC/DC, ajungând pe locul 2 în topul celor mai bine vândute albume.

În 1981 apare albumul For Those About to Rock care se vinde bine si este primit pozitiv de catre critici. De altfel, melodia care dă titlul albumului devine practic un imn al rock-ului si, de fiecare dată când este cântată de trupă, la finalul concertelor, este însoţită de salve de tun. În 1983 si 1985 AC/DC sunt înregistrate Flick of the Switch şi Fly on the Wall iar în 1986 Who Made Who un soundtrack pentru filmul lui Stephen King’s Maximum Overdrive.

În 1988 albumul Blow Up Your Video se va dovedi un succes comercial dar adevaratul come-back al trupei se va produce odată cu hitul Thunderstruck de pe noul album The Razors Edge lansat în 1990.Perioada 1990-1993 se va dovedi foarte aglomerată pentru băieţi. Odată cu turneul de promovare al albumului, AC/DC cântă în Rusia în faţa a aproape un milion de oameni intr-un festival care îi mai includeau si pe cei de la Metallica,lansează video LIVE at DONINGTON – concert susţinut în august 1991 de trupă în faţa a 100.000 de oameni la Castle Donington (Anglia),iar 1992 e lansat dublul album live intitulat chiar LIVE. În 1993 AC/DC filmează alături de Arnold Schwarzenegger clipul piesei Big Gun de pe coloana filmului Last Action Hero piesă care a ajuns number one în US Mainstream Rock

În 1995 este lansat un nou produs de studio Ballbreaker al cărui prim single este binecunoscuta piesă Hard as a rock. Odată cu lansarea noului album Chris Slade e înlocuit cu Phill Rudd fostul toboşar al trupei în perioada 1975-1983. În noiembrie 1996 este lansat şi un material video No bull cu concertul susţinut în Plaza De Toros de las Ventas din Madrid din iulie acelasi an.

În 2000 trupa înregistrează Stiff upper lip, editează video un concert magnific susţinut la Munchen pe Olympia Stadion (80.000 de fani) şi cânta pe 30 iulie 2003 alături de Rolling Stones şi Rush la Molson Canadian Rocks for Toronto în faţa a 500.000 de oameni.

Reeditarea în 2003 a albumului Back in Black (1980) va înregistra numai în S.U.A vânzări de peste 22 milioane copii (Double Diamond) ceea ce va face din AC/DC the fifth-best-selling band in US history. In acelaşi an, intră în Hall Of Fame, primind un premiu onorabil pentru cariera de succes.

În octombrie 2008 este realizat un nou album de studio Black Ice.

Deşi nu aduce mai nimic nou albumul rupe pur şi simplu topurile internaţionale fiind number one în 29 ţări din America de Nord până în Europa şi Australia ceea ce denota uriaşul număr de fani pe care trupa îi are în toată lumea. În decembrie 2009 erau peste 6,2 milioane copii vândute în întreaga lume,albumul fiind nominalizat pentru premiile Grammy 2010 la categoria Best Rock Album”.

Turneul iniţiat cu prilejul albumului a început în octombrie 2008 şi a înregistrat concerte cu casa închisă încă de la debut, bilete pentru locaţii cum ar fi Wembley, Stade de France, Olympia Stadium etc. locaţii cu peste 70.000 locuri au fost epuizate doar în câteva zile.

De altfel in perioada 2008-2010, Black Ice World Tour a inregistrat incasari de $441.6 million in 168 de concerte si cu un public estimat la circa 4.9 milioane de spectatori clasandu-se pe locul 2 in topul celor mai de succes turnee din istorie, dupa turneul Rolling Stones: A Bigger Bang, cu un total de 558.3 milioane in 147 de concerte.

Dupa lansarea Iron Man 2 (soundtrack /Compilation, 2010),pe 10 mai 2011 este lansat DVD Live at River Plate – concert desfasurat pe Estadio Antonio Vespucio Liberti din Buenos Aires, Argentina(decembrie 2009) impreuna cu live album continand inregistrari din Black Ice World Tour

La premiera mondiala a DVD-ului AC/DC „Live At River Plate” din 6 mai la Londra in HMV Hammersmith Apollo, Angus Young, chitaristul trupei AC/DC, declara ca trupa isi planuieste deja urmatorul turneu si speră sa depaseasca succesul Black Ice Tour :”In aceste momente ne gandim, oare vom putea depasi vreodata succesul Black Ice Tour? eu cred ca o vom face”

Bateristul formaţiei, Phill Rudd, şi-a lansat albumul solo de debut, Head Job, pe 29 august 2014. El a confirmat că va urma un nou turneu AC/DC şi a declarat că formaţia nu are intenţia de a se retrage.

Pe 23 septembrie 2014, conducerea Albert Music a confirmat că unul din membrii fondatori ai trupei, Malcolm Young, se retrage oficial din formaţie, datorită problemelor de sănătate, locul său fiind ocupat de nepotul său şi al lui Angus, Stevie Young. Stevie a mai cântat cu AC/DC în 1988, cu ocazia turneului de promovare al albumului „Blow up your video” în America de Nord, atunci când, de asemenea l-a înlocuit pe Malcolm Young. Totodată s-a anunţat că formaţia a pregătit un nou album, Rock or Bust, cu 11 piese, care urmează a fi lansat pe 28 noiembrie 2014 – acesta fiind primul album istoria AC/DC fără participarea lui Malcolm Young la înregistrări. De asemenea, formaţia şi-a anunţat planurile de a susţine un nou turneu de promovare a noului album începând cu 2015.

Imediat după lansare, albumul Rock or Bust s-a dovedit a fi un succes, intrând în top 40 în mai multe ţări. Albumul a ajuns pe locul 1 în 11 ţări, printre care Australia, Canada, Germania şi Suedia. A fost, de asemenea, locul 39 în Franţa şi locul 19 în Elveţia.

Sursa: wikipedia

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *