La Mulţi Ani, Tina Turner!

Tina Turner a devenit celebră în întreaga lume cu piese ca „What’s Love Got to Do with It”, „Simply the Best” sau „Proud Mary”. Cântăreaţa a avut un mariaj marcat de abuzuri şi dependenţa de droguri, a trecut printr-un divorţ şi a cunoscut faima, electrizând publicul cu energia concertelor sale.

Pe numele său real Anna Mae Bullock, Tina Turner s-a născut pe 26 noiembrie 1939, în Brownsville (Tennessee). Tatăl ei lucra pe o plantaţie de bumbac, iar mama ei era de origine indiană. Cântăreaţa a trecut, de altfel, la budism în 1970.

După liceu, Tina Turner s-a mutat la Saint Louis, atunci capitala blues-ului, unde l-a întâlnit pe Ike Turner, un chitarist cu opt ani mai în vârstă decât ea. Primul lor single – „Fool in Love” – a urcat pe primul loc în topul Hit Parade.

Consacrarea ei în cariera solo a venit în 1966, odată cu lansarea piesei „River Deep Mountain High”, compusă pentru ea de Phil Spector.

Căsnicia ei a început să se degradeze după ce Ike Turner a devenit dependent de droguri şi abuziv, Tina Turner părăsindu-l pe 2 iulie 1976 şi luând cu ea cei patru copii ai cuplului, dintre care doi pe care soţul ei îi avea dintr-o relaţie anterioară.

În timpul divorţului, ea a renunţat la orice sprijin din partea lui Ike şi la drepturile asupra melodiilor comune. Şi-a început cariera solo în 1984, la New York, când avea datorii de o jumătate de milion de dolari şi trăia doar din ajutorul social. În acelaşi an, la vârsta de 45 de ani, Tina Turner a câştigat patru premii Grammy pentru albumul de revenire „Private Dancer” şi a apărut, alături de Mel Gibson, în filmul „Mad Max – Beyond Thunderdome”.

A mai jucat în numeroase filme şi a lansat alte 10 albume muzicale, a câltigat 8 premii Grammy şi a vândut mai multe bilete la concerte decât orice alt artist solo din istorie. Revista Rolling Stone a numit-o „una dintre cele mai bune cântăreţe din toate timpurile” şi o consideră „Regina Rock and Roll”.

Tina Turner s-a retras din viaţa publică după turneul său ce e avut loc în 2008/2009. Cântăreaţa a învăţat limba germană şi s-a mutat în Elveţia în 1995, pentru a locui cu partenerul său de viaţă Erwin Bach.

Potrivit publicaţiei elveţiene Blick, Tina Turner intenţionează să renunţe la cetăţenia americană atunci când va primi paşaportul elveţian.

Sursa: wikipedia

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *