Nocino, lichiorul care cucereşte lumea

Emilia Romagna, locul de naștere al mai multor personalități din cultura italiană, de la Enzo Ferrari la Luciano Pavarotti și Massimo Bottura, este renumit şi pentru o bautură tradiţională.

Dacă îţi plac nucile atunci acest lichior este pentru tine. Tradiţional din zona Emilia Romagna, undeva la poalele Apeninilor, nocino cucereşte tot mai multe papile datorită complexităţii gustului.

În Evul Mediu, nocino era folosit ca medicament în mănăstiri. În Emilia Romagna, a luat faţa binecunoscutului limoncello, iar familiile din regiune garantează această reţetă ancestrală, care implică tone de nuci verzi culese cât mai devreme, pe 24 iunie. Nucile sunt apoi tăiate şi lăsate câteva luni în alcool cu zahăr şi mirodenii.

Iarna este cel mai potrivit moment să descoperi această delicatesă întunecată. De ce? Nocino este îmbuteliat vara şi lansat în preajma sărbătorilor. Pe vreme rece, gustul său îndrăzneţ, dulce amărui, merge direct în oase şi în suflet, spun cunoscătorii. Un elixir care este tot mai popular în barurile din toată lumea, motiv pentru care tot mai mulţi oameni îl cumpără şi pentru acasă. Ideal în cocktailuri sau folosit ca topping pentru îngheţate, nocino devine tot mai greu de găsit, cererea fiind uriaşă, notează Bloomberg.

Italienii spun că se bea de regulă după cină şi cu multă plăcere. Barmanii îl folosesc pentru a îmbogăţi gustul unui Manhattan sau pentru a-l complica pe cel al unui amaretto. Alţii îl combină cu rom negru, coniac sau whiskey irlandez. Un alt cocktail la mare căutare este compus din nocino, whiskey şi vin. Nocino stă cuminte la fundul paharului, pentru ca la final să te impresioneze cu dansul lui sublim, explică un barman.

Cel mai cunoscut este Nocino de Modena. Acest lichior are inclusiv propriul festival intitulat „Oraşul Nocino”, în inima Castelfranco Emilia, în a treia miercuri din iulie.

Post Author: www.banatfm.ro

www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *