Noi reguli din toamnă în învățământ! Ore de 30 de minute și clase cu maximum 15 elevi?

Epidemia de coronavirus a avut un impact puternic la nivel mondial și a generat schimbări majore în toate domeniile. În toamnă, atunci când toți elevii o să își reia activitatea, ar putea să existe unele schimbări în ceea ce privește desfășurarea orelor. Institutul Național de Sănătate Publică a făcut mai multe recomandări pentru reluarea activității școlare.

Ministerul Sănătăţii precizează că, în funcţie de evoluţia epidemiologică, Institutul Naţional de Sănătate Publică poate elabora sau nu un set de măsuri care să fie aplicate în unităţile de învâţământ după reluarea activităţii educaţionale.

Din toamnă e posibil ca orele de începere a programului să fie diferite pentru fiecare ciclu, iar pauzele să fie majorate la 15-20 de minute fiecare, pentru ca elevii să aibă timp să meargă la toaletă fără să stea prea aproape unul de altul.

În fiecare clasă ar putea fi cel mult 15 elevi, iar fiecare dintre aceștia ar avea un spațiu de siguranță de 4 metri pătrați. Același spațiu ar trebui rezervat și profesorului.

Copiii ar trebui să stea la școală cel mult 4 ore pe zi, iar durata unui curs nu ar trebuie să depășească 30 de minute.

Nu va fi permisă funcționarea cluburilor școlare sau organizarea de activități, în timpul liber, la care să participe mai mult de 3 copii.

Orele de educație fizică ar trebui să fie ultimele din program, pentru ca elevii să plece apoi acasă. La acestea pot fi jucate doar fotbal și baschet în aer liber. Fotbalul se va juca la o singură poartă, cu echipe de cel mult 5 jucători. La baschet, copiii vor avea fiecare mingea proprie și vor arunca la coș pe rând.

Măștile vor fi obligatorii pentru profesori, dar purtarea măștilor în interior pentru elevi nu este recomandată, prevede documentul Institutului Național de Sănătate Publică. Este recomandată în schimb purtarea măștilor în pauze pentru elevi.

Sala de bibliotecă se recomandă a fi utilizată individual numai cu scopul de a primi sau returna literatura de studiu.

Noile reguli se regăsesc în recomandările oficiale realizate de către Institutul Naţional de Sănătate Publică. Documentul cu regulile a fost publicat de Ministerul Sănătăţii şi trimis în şcoli de către Direcţia de Sănătate Publică. Acesta cuprinde măsurile de protecţie care trebuie aplicate „pentru reluarea activităţilor în unităţile pentru educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, din clasele 0-XIII, în contextul epidemiologic al COVID 19”.

Post Author: Andreea Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *