Pădurile cărășene, în atenția autorităților. Unde se mai taie ilegal?

Informarea privind activitatea de control silvic și evoluția acțiunilor contravenționale și infracționale din județul Caraș-Severin, raport prezentat de Garda Forestieră, a constituit primul punct de pe ordinea de zi a Colegiului Prefectural din această săptămână. Potrivit cifrelor prezentate, bilanțul Gărzii este unul în general pozitiv – în sensul că a scăzut atât volumul de material lemnos tăiat ilegal, cât și numărul contravențiilor silvice.Cea mai mare parte a volumului arborilor tăiaţi ilegal, în acest an, respectiv, peste 70%, a fost indetificată în pădurea aparţinând comunei Lăpuşnicu Mare, care nu s-a aflat sub paza Ocoalelor silvice autorizate.
„Volumul arborilor tăiaţi ilegal în Caraş-Severin a scăzut cu 26% în acest an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă 1.903 m.c., datorită faptului că aproape toate pădurile aparţinând UAT-urilor au fost supuse regimului administrării silvice, prin Ocoale silvice autorizate. Din totalul de volum tăiat ilegal, constatat de Garda Forestieră Judeţeană, adică aproximativ 3.100 m.c., un volum de 2.246 m.c., deci 72% din total, a fost identificat în pădurea aparţinând U.A.T. Lăpuşnicu Mare, care nu a fost sub paza acestor ocoale”, a declarat ing. Gheorghe Săvianu, din partea Serviciului Control al Gărzii Forestiere Judeţene Caraş-Severin.
Între timp, însă, comuna Lăpuşnicu Mare s-a conformat sub aspectul respectării prevederilor legale, iar la această dată suprafeţele de fond forestier sunt administrate de către Ocolul silvic privat nou înfiinţat, Banatul Montan din Reşiţa.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2017, în acest an s-a constatat şi o scădere a numărului de contravenţii cu 45%, o scădere a valorii amenzilor aplicate pentru tăieri ilegale de arbori cu 67%. Şi în ceea ce priveşte infracţiunile constatate, în 2018, acestea au scăzut cu 44%. În fapt, volumul arborilor tăiaţi ilegal, constatat în urma infracţiunilor, a scăzut cu 29%, iar valoric, cu doar 4%, având în vedere că arborii tăiaţi ilegal au fost de valoare economică destul de mare, explică ing. Gheorghe Săvianu.
Suprafaţa totală a pădurilor din Caraş-Severin este de 419 mii de hectare şi reprezintă 49% din suprafaţa judeţului, faţă de media pe ţară, care este de 26%. Întregul fond forestier din judeţul Caraş-Severin este administrat prin 21 de Ocoale silvice, din care 18 sunt de stat şi trei private.

Post Author: Valerius Hora

Valerius Hora

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *