Remember Jim Morrison

James Douglas Morrison (n. 8 decembrie 1943, Florida – d. 3 iulie 1971, Paris) a fost un cântăreţ, compozitor şi textier american, solistul vocal şi liderul formaţiei rock psihedelice The Doors. A studiat cinematografia la UCLA.

Când era copil familia petrecea foarte multă vreme calatorind din cauza serviciului tatălui său, ofiţer în Marina Militară. La sfâşitul anilor 50 Morrison s-a stabilit în Alexandria, Virginia unde şi-a încheiat şi liceul. În 1964 s-a mutat pe coasta de vest, iar în 1966 a intrat la Universitatea Californiei din Los Angeles.

Pasionat de literatură şi filosofie, Morrison a scris versuri sub influenţa lui Arthur Rimbaud şi William Blake. Pe când era student la UCLA el a început să ia diferite tipuri de narcotice, cum ar fi LSD.

În anul 1965 l-a întâlnit pe Ray Manzarek şi împreună ei au format grupul rock The Doors. Din trupă au mai făcut parte John Densmore şi Robby Krieger. Denumirea grupului provine de la un vers celebru al lui William Blake, „If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite” (română Dacă uşile percepţiei ar fi deshise/curăţate totul i-ar apărea omului ca ceea ce este, infinit”). Debutul discografic are loc 2 ani mai târziu cu albumul omonim, The Doors, apărut în 1967 sub egida editurii Elektra Records.

Morrison era văzut de fanii săi ca un fel de zeu sau lider spiritual; ca urmare şi-a luat numele de „Lizard King” (regele şopârlă).

Stilul său de viaţă alături de formaţie a devenit tot mai puternic influenţat de alcool şi droguri. Spre sfâşitul vieţii devenise aproape dependent de alcool. În 1969, în urma unui chef mai lung, Morrison a apărut beat pe scenă în faţa a 13.000 spectatori în Coconut Grove, Florida. În timpul spectacolului şi-a scos cămaşa pe scenă şi a scos degetul pe la fermoarul pantalonilor. Ca urmare a acestui gest a fost arestat sub acuzaţia de exhibiţionism şi alcoolism. A fost condamnat la şase luni de muncă silnică, în ciuda faptului că a făcut recurs. Morrison a murit înainte de rejudecarea cazului.

Morrison s-a însurat cu prietena sa Pamela Courson pe care o cunoscuse în 1966. Ea a fost aceea care l-a găsit mort în hotelul de lux din Paris. Moartea sa a fost stabilită ca fiind cauzată de un atac de cord şi nu i s-a făcut autopsie. Morrison a fost înmormântat în cimitirul Père Lachaise din Paris, după o ceremonie privată.

Mormântul său a devenit un loc de pelerinaj şi este încă vizitat zilnic de sute de fani care lasă acolo multe amintiri, cum ar fi: bilete, graffiti, ţigări, prezervative. În acelaşi cimitir mai sunt îmormântaţi Oscar Wilde, Gertrude Stein, Edith Piaf, Frédéric Chopin, George Enescu, Honoré de Balzac, precum şi numeroase alte celebrităţi.

Sursa: wikipedia

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *