Remember Ray Charles

Ray Charles Robinson (n. 23 septembrie 1930 în Albany, Georgia – d. 10 iunie 2004 în Beverly Hills, California) a fost un muzician american cunoscut sub numele prescurtat de scenă Ray Charles (pentru a se evita încurcarea lui cu campionul la box Sugar Ray Robinson). El a fost un pionier în genul de muzică soul de-a lungul anilor 1950 prin fuziunea muzicii rhythm and blues, gospel, şi blues, stiluri pe care la începutul carierii le-a înregistrat la Atlantic Records. El deseori a ajutat să se integreze rasial muzica country şi pop de-a lungul anilor 1960 prin al său crossover de succes cu ABC Records, mai ales cu albumele sale notabile Modern Sounds. Frank Sinatra l-a numit pe Ray Charles „singurul geniu adevărat în show business (în engleză „the only true genius in show business”).

Ray Charles Robinson a fost fiul lui Aretha Robinson, dijmaşă, şi Bailey Robinson, un om care repara căile ferate şi care era şi un mecanic bun. Aretha Robinson a fost un creştin devotat şi familia participa la Biserică Baptisă New Shiloh. Cand Ray a fost un bebelus, familia s-a mutat de la Albany, Georgia, locul lui de naştere, într-o comunitate de negri săraci din partea de vest a oraşului Greenville, Florida.

Ray a început să-şi piardă vederea începând cu vârsta de cinci ani. El şi-a piedut vedererea complet la vârsta de şapte ani, devenind orb, aparent din cauza glaucomei. Mai departe el a plecat la Şcoala pentru orbi şi surzi din Florida din St. Augustine care a frecventat-o din 1937 până în 1945, unde el şi-a dezvoltat talentul său muzical. În acest timp el cânta la radio WFOY din St. Augustine. Tatăl lui a murit când el avea numai 10 ani, şi peste cinci ani mai tâziu a murit şi mama lui.

La şcoală, lui Ray i-a fost predată numai muzica clasică, dar el voia să cânte jazz şi blues pe care el le auzea la radioul familiei.

Sursa: wikipedia

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *