Reguli pentru desfășurarea alegerilor din 27 septembrie


Alegerile locale se vor desfășura sub spectrul pandemiei de coronavirus, așa că autoritățile centrale au anunțat că vor adopta un set de măsuri și reguli menite să îi protejeze pe alegători de o potențială infecție cu COVID-19.
Ordinul comun semnat de Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Sănătăţii se referă și la fluxul şi circuitul normal într-o secţie de votare. De altfel cetăţenii trebuie să respecte nişte reguli suplimentare în secţia de votare.
Prin ordin sunt stabilite regulile sanitare de urmat de la intrarea în secţia de votare, pe circuit, până la ieşirea din secţia de votare. Faţă de alegerile clasice pe care le ştiam noi, cetăţenii trebuie să respecte nişte reguli suplimentare, astfel încât să ne asigurăm ca acest virus să nu fie răspândit şi oamenii să fie în siguranţă. Încă din această seară avem pregătit clipul de promovare a regulilor pe care cetăţenii vor trebui să le urmeze în secţia de votare, astfel încât să ne asigurăm că toată lumea ştie ce are de făcut şi cum trebuie să se comporte în pandemie la o secţie de votare”, a explicat Constantin Mitulețu Buică, preşedintele Autorității Electorale Permanente.
Alegătorii care merg în secțiile de votare pentru alegerile locale din 27 septembrie și vor avea febră de peste 37,3 de grade vor vota într-o cabină specială. Aceasta va fi folosită doar de persoanele simptomatice și va fi dezinfectată după fiecare folosire, a precizat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. El s-a referit şi la utilizarea urnelor mobile, care vor fi folosite mai înainte pentru cei care nu au simptome de COVID-19.
Această urnă va merge cu personal care va avea echipament – mască, mănuşi, dezinfectant – mai întâi la cei care au solicitat urna mobilă, care au patologie non-COVID, urmând cei care se află în carantină, apoi cei care se află în izolare pentru patologie COVID. Aceste alegeri se vor desfăşura, în contextul pandemiei, în faza a doua a primului val. Trebuie să vedem că avem o creştere a numărului de cazuri”, a subliniat Tătaru.

Post Author: Cristian Bistriceanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *