Samagonul: adevăratul naş al poporului rus; fără această băutură nunţile oamenilor săraci ar fi fost mult mai triste!

Nu poti ajunge sa cunosti o cultura pana nu-i gusti bautura nationala. Cu singuranta, intr-un fel sau altul, si-a pus amprenta asupra populatiei respective, asa ca este musai sa inchini un pahar.

Stiati ca exista pe lumea asta o asemenea bautura, numita samagon? Este vodka facuta de rusi acasa, nu industrial. De obicei bautura este mai curata si mai buna la gust decat ceea ce se gaseste in comert, asta daca este facuta din ingrediente naturale si nu din tot soiul de aditivi si chimicale. Procesul de distilare este acelasi ca la tuica romaneasca, in alambic sau cazan. Ingredientele sunt apa curata, zahar si drojdie. Un “lot de fiertura” de samagon ar trebui sa contina cam 40 de litri de apa, 6 kilograme de zahar, preferabil zahar brun, nealbit industrial, si cam jumatate de kilogram de drojdie. Apa trebuie sa fie calduta, cam la 30 de grade Celsius. Toate astea se amesteca intr-un vas si se lasa la fermentat intr-un mediu calduros cam 10 zile. Aveti grija sa nu acoperiti ermetic vasul de fermentare pentru ca gazele de fermentare sa aiba pe unde iesi si sa nu explodeze vasul. Pentru gusturi diferite puteti amesteca in ingrediente, inainte de fermentare, si cateva fructe parfumate, capsuni, fragi sau mure. Dupa cele 10 zile de fermentare, amestecul poate fi pus la fiert intr-un alambic, la foc mic. Dureaza cam 2-3 ore sa obtineti circa 3 litri de alcool.

Rusia este cumva sinonimă cu vodca, dar vodca a fost şi încă este (în special mărcile scumpe) apanajul orăşenilor şi al celor avuţi. O scurtă aventură în cătunele îndepărtate şi îngheţate ale Siberiei, dezvăluie o băutură alcoolică cumplită, o licoare atât de tare şi teribilă încât întrece şi cele mai dure varietăţi de vodcă. Este vorba de puţin cunoscutul samagon. În cultura băuturii la ruşi unde deţine un loc special, samagonul este regele neîncoronat, este un fel de Robin Hood al alcoolurilor!

Samagonul ar fi apărut tot în preajma secolului 14, şi a fost o băutură ilegală încă de la începuturile sale. Samagonul a fost răspunsul rebel, popular, al maselor de ţărani ruşi în faţa monopolului lui Ivan cel Groaznic asupra producţiei de băuturi spirtoase.

A ocupat acelaşi rol de outsider de-a lungul timpului, sfidând brav încercările ţarilor, oficialilor sovietici şi autorităţilor poliţieneşti de a opri distileriile populare ale ruşilor de rând. Se spune despre samagon că a fost şi este adevăratul naş al poporului rus, deoarece fără această băutură deosebit de ieftină nunţile oamenilor săraci ar fi fost mult mai triste! Căci samagonul a fost creat şi vândut de către ruşii atât de săraci încât nu-şi permiteau nici cele mai ieftine şi prost calitative sortimente de vodcă vândute de autorităţi.

Acolo, în spatele curţilor care înconjurau izbele pierdute în nemărginirea stepelor sau nepătrunsul pădurilor siberiene, ingeniozitate ruşilor forţaţi de situaţie să facă băuturi alcoolice din ce aveau la îndemână, avea să atingă apogeul. Una dintre calităţile samagonului era aceea că putea fi obţinut din cele mai umile şi comune ingrediente. Motiv pentru care există mai multe varietăţi de samagon decât de vodcă.

Prin urmare, samagonul se face din sfeclă, cartofi, fructe de pădure sau cereale, luate separat sau amestecate în sute de variante, care dau la rândul lor sute de feluri de samagon, fiecare cu aroma sa diferită.

Samagonul este atât de tare, încât adesea, consumul său duce la cazuri de deces. În mod normal tăria sa variază între 80 şi 100 grade…

În mod normal, din acest motiv în Rusia samagonului i se mai spune şi „băutura fără ţigare”, deoarece obiceiul local dictează că nu trebuie să fumezi ţigări sau pipă când bei samagon pur, deoarece rişti să iei foc. Şi în fiecare an se înregistrează destule cazuri de oameni arşi care au nesocotit acest obicei.

Post Author: www.banatfm.ro

www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *