Soborul Maicii Domnului în a doua zi de Crăciun

În ziua a doua de Crăciun, pe 26 decembrie, Biserica o prăznuiește pe cea care a dat naștere lui Hristos Dumnezeu, pe Maica Domnului, pe „cea mai cinstită decât heruvimii și mai mărită, fără de asemănare decât serafimii”.

Nu se lucrează, nu se face curat, nu se generează nici un fel de conflicte sau tensiuni pe 26 decembrie. Oamenii care muncesc in ziua cand e cinstita Fecioara Maria nu vor mai avea nicio zi libera tot anul. Mai mult, păstrarea armoniei şi păcii trebuie să fie principala ocupaţie în această zi.

Pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, oamenii se duc „cu colacul” la naşi. Colacul tradiţional constă din şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui, o coastă de porc şi şapte coţi de trandafiri (cârnaţi) sau alte mărunţişuri. Când ajung la casa naşului, finul sărută mâna naşei şi de trei ori se îmbrăţişează cu naşul şi spune „De la noi puţin, de la Dumnezeu mult”.

Cei care uită de finii lor, nu vor avea parte de tot ce își doresc. E o zi în care rudele îndepărtate și cele prin alianță trebuie să se strângă laolaltă. E interzis să bârfești, să înjuri, să uneltesti împotrivă celorlalți. Cei care se răzbună sau doresc să își încheie socotelile cu cei din jur astăzi vor suferi pierderi bănești. Pentru cea de-a două zi de Crăciun, în fiecare zonă din țara s-a împământenit un obicei specific.

Post Author: Cornelia Dunăreanu

Cornelia Dunăreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *