Tocma și Nunta Cornilor, prilej de mare sărbătoare la Bănia

Localităţile cărăşene de pe Valea Almăjului păstrează străvechile tradiţii populare legate de momentele importante de peste an. Un asemenea obicei este Tocma şi Nunta Cornilor, care a oferit localnicilor ultimele două zile de veselie şi distracţie înaintea postului pascal.
Obicei străvechi, cu origini precreştine, „Nunta Cornilor” de la Bănia are loc în fiecare an la Lăsata Secului, în pragul marelui post al Paştelui. Practic, este vorba despre o parodie a nunţii, la care se costumează doar bărbaţii, cu toate personajele specifice: miri, naşi, giveri şi nuntaşi.

O manifestare pitoreasca, a carei traditie se pastreaza si prin implicarea vestitei Fanfare de la Bănia. Daca la nunţile de peste an strălucesc reprezentantele sexului frumos, de această dată, doamnele şi domnişoarele sunt simple spectatoare. Manifestarea este aşteptată cu mare bucurie de toată suflarea comunităţii din satele almăjene, dar în special la Bănia, Eftimie Murgu şi Prigor.

Duminică, la „Tocma şi Nunta Cornilor” nu se poartă măşti, ci doar haine tradiţionale, nu lipseşte porcul fript la proţap şi nici vasul de răchie. Petrecerea continuă a doua zi cu”lunea cornilor”, când costumele populare sunt schimbate cu măşti de toate felurile.

Obiceiurile de Lăsata secului semnifică în general trecerea de la moarte la viaţă, de la iarnă la primăvară. Oamenii mascaţi reprezintă spiritele rele, care sunt alungate, pentru a lăsa cale liberă unui an mai bun.

Post Author: Valerius Hora

Valerius Hora

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*