Trucuri prin care poţi economisi mâncarea

trucuri-prin-care-poti-economisi-mancarea

Pentru a economisi bani şi a găti în acelaşi timp feluri de mâncare delicioase este necesar să cunoaşteţi câteva tehnici de preparare a alimentelor, de folosire a porţiilor neconsumate şi de stocare a ingredientelor. Iată ce sfaturi dau specialiştii:

Fie că ţi-a mai rămas jumătate de banană sau că încă mai ai ceva cremă de ciocolată în borcan îţi spunem să nu le arunci, căci le poţi folosi într-un mod simplu şi folositor.

Ultima picătură de ciocolată se poate transforma într-o delicioasă băutură

Adaugă puţin lapte cald în borcanul cu urme de cicocolată, amestecă bine şi vei avea o băutură să te lingi pe buze.

Resturile de morcov, banană, etc le poţi adăuga în compoziţia unei prăjituri

Ţi-au mai rămas câteva resturi de banană, mere, morcov, sau orice altceva, le poţi adăuga la prepararea unui desert minunat pentru cei dragi.

Resturile de verdeţuri merg de minune cu uleiul de măsline

Puţină verdeaţă mărunţită sau nu, după preferinţe, amestecată cu ulei de măsline se pot transforma în cuburi hrănitoare şi folositoare pentru diverse prepararete dacă le bagi amestecate aşa în congelator.

Fără risipă la miere sau ciocolată

Pentru a evita ca linguriţa sau ustensila cu care iei sirop, ciocolată, miere, etc, să rămână „murdară” cu aceste alimente, deşi obişnuieşti să o bagi în gură la final, încearcă să o dai mai întâi prin ulei. Ustensila ta nu va mai avea urme de produs pe ea.

Transformă resturile de pâine în crutoane

Nici nu contează că ai tipuri diferite de pâine, cert este că le poţi face bucăţi şi coace pentru a le transforma în crutoane, potrivite pentru salate, supe, creme, etc.

Clăteşte fructele de pădure cu oţet pentru a preveni mucegaiul

Dacă le vei clăti cu oţet vor rezista mai mult şi nu vor avea gust sau miros de oţet.

Nu depozita ceapa şi cartofii la un loc

Le depoziteţi împreună, se vor strica mai repede. Cartofii rezistă mai mult dacă pui printre ei 1-2 mere.

Păstrează ceapa într-un dres

Ceapa în dres este un mod de a păstra ceapa în casă până la opt luni.

Păstrează bananele fresh cu folie alimentară

Puţină folie alimentară înfăşurată pe codiţele snopului de banane le prelungeşte viaţa şi nu le permite înnegrirea lor.

Transformă ultima linguriţă de maioneză în dressing pentru salată

În borcanul cu restul de maioneză adaugă puţină ceapă, verdeţă, sau orice ingrediente îţi plac în salată şi vei obţine un dressing excelent.

Gătiţi şi serviţi porţii potrivite

Nutriţioniştii spun că o bucată sănătoasă de friptură nu trebuie să depăşească 85 de grame. La cină, bucata de carne trebuie să ocupe maximum un sfert din farfurie, legumele, jumătate, iar cerealele integrale, un sfert. Reducerea cantităţii de carne consumată este benefică pentru sănătate, dar şi pentru portofel.

Gătiţi alimentele la temperaturi joase, lent

Bucăţile mai tari de carne de porc sau vită sunt mai ieftine cu aproape 50 – 70% faţă de cele pentru fripturi sau cotlete, însă nimeni nu doreşte să mănânce talpă de cauciuc la cină. Cea mai eficientă metodă de a găti astfel de carne este la temperatură joasă, în cuptor, într-un sos, timp de câteva ore.

Folosiţi paste sau orez.

Dacă v-au rămas câteva legume sau bucăţi de carne, le puteţi transforma într-o supă sau salată, dar aceste preparate nu sunt foarte consistente. Pastele şi orezul sunt ieftine şi săţioase, servite cu ceapă şi usturoi, ierburi, brânză, bucăţi de carne, sos de roşii etc.

Pentru o cină rapidă şi delicioasă aruncaţi în tigaie (de preferat un wok) legumele pe care le găsiţi în frigider, eventual câteva bucăţi de carne, condimente şi ierburi – celebrul „stir-fry”.

Gătiţi o dată, mâncaţi de două ori: economisiţi timp şi aveţi o cină sau un prânz suplimentar, mai ales că multe preparate se pot congela. De asemenea, gătiţi o cantitate mai mare de carne o dată, iar bucăţile nefolosite pot fi transformate ulterior în supe, salate, quesadilla etc.

Când preparaţi cina, gândiţi-vă şi la prânzul de a doua zi.

Dacă faceţi o salată la cină, preparaţi o cantitate mai mare şi transferaţi o parte din ea (fără sos) într-o cutie din plastic. Adăugaţi un rest de friptură de la cină sau o conservă mică de fasole boabe şi obţineţi prânzul pentru a doua zi.

Pâinea veche de o zi poate fi transformată în crutoane pentru salate sau supe (coapte în tavă cu puţin ulei, usturoi şi ierburi) sau în pesmet, pentru crochete, şniţele, sau în bruschete etc.

Bananele pot fi congelate, dacă nu sunt utilizate imediat, pentru a evita coacerea excesivă. Se pot folosi apoi la sucurile de fructe, îngheţată sau brioşe.

Cumpăraţi un dispozitiv pentru vidare – este foarte util pentru păstrarea alimentelor în stare proaspătă mai mult timp.

Asiguraţi-vă că aveţi suficiente cutii pentru depozitarea porţiilor neconsumate. Cine doreşte să facă mici economii poate apela la mici trucuri de recuperare a anumitor alimente. Nici nu este greu.

Post Author: www.banatfm.ro

www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*