Un pahar de vin sau bere pe zi poate ajuta oamenii să trăiască mai mult şi îi face mai creativi

Un nou studiu realizat de Universitatea Graz din Austria a constatat că o halbă de bere îmbunătăţeşte creativitatea.

„Alcoolul este atât de legat de creativitate”, a declarat autorul studiului, Mathias Benedek, potrivit The Independent. „Studiile anterioare au descoperit că aproape jumătate dintre marii scriitori au consumat alcool. Am descoperit că o cantitate mică de băutură poate ajuta într-adevăr cu anumite aspecte ale creativităţii”.

Studiul a analizat 70 de voluntari cu vârsta cuprinsă între 19 şi 32 de ani. Unii au băut o bere non-alcoolică, alţii au băut o bere cu 5,2% alcool. Apoi, toţi au vizionat un documentar de 30 de minute despre Africa de Sud. După documentar, au jucat un joc în care trebuiau să găsească o legătură comună între mai multe cuvinte. Persoanele care au băut berea reală au avut o performanţă mai bună decât cei care au consumat berea non-alcoolică.

„În timp ce multe activităţi beneficiază de un control cognitiv ridicat, unii ar putea suferi de prea multă concentrare”, a declarat Benedek. „Sarcinile de rezolvare a problemelor creative sunt deseori rezolvate prin inspiraţiile de moment”.

Există doar un singur avertisment. Dacă aţi consumat mai mult de două băuturi, creativitatea voastră este afectată mai degrabă decât îmbunătăţită.

Studiul nu este primul care sprijină legătura dintre consumul moderat de alcool şi creativitate. A existat un studiu în 2014 care a constatat că un conţinut de alcool în sânge de 0,075 îmbunătăţeşte rezolvarea problemelor; un studiu realizat de Universitatea din Illinois care a constatat că persoanele cu un conţinut de alcool în sânge de 0,07 rezolvă ecuaţiile mai repede, iar un studiu din 2012 a arătat că alcoolul ajută oamenii să găsească soluţii inedite la diverse probleme.

Un pahar de vin sau bere pe zi poate ajuta oamenii să trăiască mai mult, potrivit noilor cercetări.

Potrivitul studiului, consumul uşor spre moderat – clasificat ca mai puţin de 14 băuturi pe săptămână pentru bărbaţi şi 7 pentru femei – poate avea efecte de „protecţie” asupra sănătăţii şi poate reduce riscul de a muri tineri.

Experţii au declarat că rezultatele arată că pentru majoritatea persoanelor în vârstă, beneficiile unui consum redus de alcool „depăşesc în mod clar” riscul de cancer.

Consumul ridicat de alcool a fost legat de o serie de probleme de sănătate – inclusiv bolile de inimă, dar consumul moderat este chiar recomandat.

Pentru studiu, cercetătorii au examinat asocierea dintre consumul de alcool şi riscul de mortalitate, indiferent de cauză, cancer şi boli cardiovasculare în Statele Unite. Ei au studiat date de la 333.247 de participanţi obţinute prin intermediul National Health Interview Surveys 1997 – 2009. Participanţii la studiu au fost chestionaţi cu privire la obiceiurile lor de consum în ceea ce priveşte alcoolul.

Participanţii au fost împărţiţi în şase grupe, pe baza tiparelor lor de băut: abstinenţi pe viaţă, consumatori ocazionali, foşti consumatori de alcool şi consumatori light (mai puţin de trei băuturi pe săptămână), consum moderat (mai mult de trei băuturi pe săptămână până la mai puţin de 14 băuturi pe săptămână pentru bărbaţi sau mai puţin de şapte băuturi pe săptămână pentru femei) şi persoane care consumă mai mult de 14 băuturi pe săptămână pentru bărbaţi sau şapte pe săptămână pentru femei.

Coordonatorul proiectului doctor Bo Xi, profesor asociat la Şcoala de Sănătate Publicaă Shandong din China, a declarat: „Cercetările noastre arată că un consum uşor până la moderat poate avea efecte protectoare împotriva bolilor cardiovasculare, în timp ce consumul de alcool ridicat poate duce la deces. Există un echilibru delicat între efectele benefice şi cele negative ale consumului de alcool, care trebuie subliniate consumatorilor şi pacienţilor”.

Pe tot parcursul studiului, 34.754 de participanţi au murit din diverse cauze. Dintre acestea, 8.947 decese au fost specifice bolilor cardiovasculare, iar 8.427 decese au fost din cauza cancerului.

Cercetătorii au descoperit ca bărbaţii care au un consum ridicat de alcool au avut un risc de mortalitate cu 25% mai mare, indiferent de cauze, şi o creştere cu 67 la sută a mortalităţii din cauza cancerului.

Creşterile nu au fost observate în mod semnificativ la femei. Nu s-a constatat nicio asociere între consumul de alcool şi mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare.

Consumul moderat de alcool a fost asociat cu o scădere de 13% şi respectiv 25% a riscului de mortalitate (indiferent de cauză), iar riscul de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare a fost de 21%, respectiv 34%, mai mic, atât la bărbaţi, cât şi la femei.

Constatări similare au fost observate pentru consumul uşor de alcool la ambele sexe.

Post Author: www.banatfm.ro

www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*