Viitorul agriculturii bănățene este asocierea fermierilor


Viitorul agriculturii este asocierea micilor fermieri. Asta, pare, că o știu și fermierii cărășeni, care au fost invitați la o ședință de consiliere pe această temă unde li s-au explicat beneficiile dar și cum pot să se asocieze fie într-o cooperativă agricolă, fie într-un grup de producători.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Caraş-Severin a găzduit conferinţa regională a fermierilor din judeţele Timiş şi Caraş-Severin. Fermierii din Banat au primit consiliere privind constituirea în forme asociative. Printre beneficiile asocierii într-o formă de cooperativă modernă se numără: creșterea capacității de negociere în relația cu furnizorii de materii prime, semințe sau echipamente agricole, dar și cu distribuitorii, optimizarea costurilor prin co-participare, se garantează o piață de desfacere mai largă. De asemenea cei care optează pentru o asemenea formă de asociere sunt scutiți de la plata impozitului pe profit a cooperativelor, iar membrii cooperativei sunt scutiți de la plata impozitului pe clădirile și terenurile utilizate pentru obținerea producției agricloce.
Fermierii cărășeni par interesați să se asocieze, mai ales că acum fiecare își vinde producția cum poate.
În Caraş-Severin vor fi consiliaţi 400 de fermieri şi sunt propuse spre înfiinţare 10 cooperative agricole și a unui grup de producători.

Post Author: Cristian Bistriceanu

Cristian Bistriceanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *