A-ha a lansat o variantă remasterizată 4K a videoclipului „Take On Me”

Videoclipul „Take on Me” de la A-ha a fost unul revoluţionar atunci când a debutat, în 1985, iar pe final de an 2019 a primit o nouă versiune.

La debut, clipul „Take on Me” era realizat cu o tehnică revoluţionară numită „rotoscoping” şi care implica o combinaţie de animaţie, live action şi desene cu creionul. A-ha a lansat recent varianta 4K restaurată pentru standarde moderne a clipului. Trebuie spus şi că în anii ’80 grupul lansase două versiuni de piesă şi două videoclipuri pentru track. Prima sosea în 1984, iar a doua era inclusă pe albumul de debut din 1985, „Hunting High and Low”.

Videoclipul celei de-a două versiuni a fost regizat de Steve Barron şi este cel care a scris istorie prin tehnica rotoscoping. Astfel spunea o poveste de dragoste, animând personaje din benzi desenate şi o eroină blondă reprezentativă pentru acele vremuri. Pentru restaurarea în 4K s-au folosit rolele de film originale de 35 de mm.

Videoclipul din anii ’80 a fost distins cu nu mai puţin de 6 distincţii MTV video Music Awards în 1986. „Take on me” a luat cu asalt topurile, urcând până în vârful lui Billboard Hot 100 şi rămânând pe MTV în rotaţie ani buni. În curând varianta originală de clip ar trebui să ajungă la 1 miliard de vizualizări, alăturându-se unui club select ce include şi „Smells Like Teen Spirit” de la Nirvana mai nou, dar şi „Bohemian Rhapsody” de la Queen şi „November Rain” de la Guns N’ Roses.

Piesa originală a fost inedită la vremea sa, pentru că era o combinaţie de synthpop, cu chitară acustică, tobe şi avea instrumentaţie variată. „Scheletul” melodiei provenea din creaţiile membrilor A-ha Pål Waaktaar şi Magne Furuholmen, în cadrul grupului Bridges. Prima versiune de single a fost inspirată de The Doors şi de membrul său Ray Manzarek, cunoscut pentru modul matematic, dar melodic de a cânta la sintetizator.

Iniţial „Take on Me” a şocat criticii muzicali prin tempo-ul foarte rapid de 168 BPM, ciudat pentru o piesă synthpop despre dragoste. Rolling Stone a numit falsetto-ul lui Harket drept una dintre cele mai grele de cântat porţiuni din istoria muzicii pop.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *