Ai găsit nereguli de Black Friday, scrie aici bf@anpc.ro

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a înființat un comandament special Black Friday, după ce au găsit , amendat și închis un site pentru practici înșelătoare. Comandamentul este funcțional 24 de ore din 24 în această perioadă de reduceri. În prima sa zi de activitate, Comandamentul Special Black Friday a verificat 11 mari operatori economici care promovau reduceri speciale în această perioadă. Comisarii ANPC au constatat că niciunul din site-urile verificate cu oferte de Black Friday nu respecta legea! Comisarii au trecut la sancțiuni. Toți cei 11 agenți economici au fost amendați. Valoarea amenzilor contravenționale însumând 275.000 de lei. Acestor sancțiuni li s-au adăugat 10 decizii de încetare a practicii comerciale incorecte. Comisarii de la Protecția Consumatorilor au constatat, în cazul celor 11 agenți economici care aveau afișate oferte de Black Friday, că se practicau „vânzări cu preț redus, în condițiile în care prețul de referință afișat pe site nu era cel mai mic preț practicat în ultimele 30 de zile, prin modul incorect de calcul al prețului redus creându-se premisa existenței unui avantaj specific prețului, consumatorii fiind determinați să ia o decizie de tranzacționare pe care nu ar fi luat-o dacă ar fi cunoscut realitatea”. Totodată, pe unele din site-urile verificate s-a constatat lipsa indicării, „în mod clar și neechivoc”, a datei la care încetează oferta sau dacă oferta se referă la stocul de bunuri disponibil. Operatorii economici găsiți cu practici înșelătoare sunt:
Altex România SRL – mediagalaxy.ro
Flanco Retail SA – flanco.ro
FineStore Distribution SRL – magazin de băuturi alcoolice
Vivre Deco SA – vivre.ro
Studio Moderna SRL – top-shop.ro
Arsis Trading SRL – arsis.ro
Lc Waikiki Retail Ro SRL – lcv.ro
Elefant SRL – elefant.ro
Premium Store SRL – premiumstore.ro
Pc Garage SRL – pcgarage.ro
Evolution Prest Systems SRL – evomag.ro.
Într-un comunicat de presă al ANPC se precizează că
Dintre site-urile depistate cu nereguli, doar mediagalaxy.ro și-a remediat abaterile pe loc, se precizează într-un comunicat al ANPC.
Comandamentul Special Black Friday a fost constituit la inițiativa președintelui ANPC, Claudiu Dolot, care a precizat
”Am decis înființarea acestui comandament după ce am văzut rezultatele controalelor de zilele trecute, la cei care au ”furat startul” campaniei de reduceri. Așa cum am spus de fiecare dată, manifestăm TOLERANȚĂ ZERO față de orice abatere de le legislația în domeniu. ”Protecția Consumatorilor nu se negociază!”, ne dorim ca acest comandament să împiedice transformarea lui Black Friday în Ziua Păcălellilor”. Reamintim consumatorilor că orice comerciant care anunță o reducere de preț trebuie să o raporteze la prețul de referință practicat în același spațiu de vânzare pentru produse identice. Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referință.
Prețul de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus. În acest context, ANPC a pus la dispoziția consumatorilor din toată țara o adresă de e-mail dedicată, bf@anpc.ro, la care îi invită pe toți cetățenii care constată orice neregulă legată de promoțiile din această perioadă să scrie, să trimită fotografii sau orice document consider că ne poate fi de folos în demersul nostru, în slujba lor.

Post Author: Cornelia Dunăreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *