Cel mai iute ardei din lume

Ardeiul iute (Capsicum annuum) este o specie populară a genului Capsicum care face parte din familia Solanaceae. Această specie este se dovedește a fi cea mai cultivată dintre toate cele 4 tipuri de ardei cunoscuți. Ardeii iuți se pot găsi în mărimi și forme diferite, iar intensitatea iuțelii acestora poate varia și ea de la slab la intens: ardei gras, chilli sau ardei iute roșu. Proprietățile medicinale ale ardeiului sunt limitate, în general, la proprietățile vitaminizante (îndeosebi privind vitaminele A și C). În acest sens, varietatea de ardei iute este o excepție datorită substanței iritante capsaicină, cu multiple indicații terapeutice.

Cantitatea de capsaicină determină cât de iute este ardeiul. Cu cât cantitatea este mai mare, cu atât ardeiul este mai iute.

Un bărbat din Ţara Galilor a creat împreună cu specialişti de la Universitatea Nottingham cel mai iute ardei din lume.

Ardeiul ”Respiraţia Dragonului” este atât de iute încât trebuie ţinut într-un recipient sigilat şi nimeni nu îndrăzneşte să-l încerce.

La 2,48 miloane SHU (Scoville Heat Unit), ”Respiraţia Dragonului” ar putea să ardă căile respiratorii, forţându-le să se închidă şi să inducă şoc anafilactic celui care l-ar mânca.

Până acum, cel mai iute ardei din lume era ”Carolina Reaper”, o încrucişare între Pakistani Naga şi Red Habanero, care atinge 2,2 milioane SHU.

Echipa care a creat noul ardei aşteaptă de la Guinness Book of Records o confirmare prin care să-l declare în mod oficial cel mai iute ardei din lume.

Totuşi, noua creaţie are şi o utilizare pozitivă. A fost dezvoltat pentru a fi folosit în scopuri medicale, ca anestezic, dat fiind faptul că uleiurile secretate de acest ardei sunt atât de puternice încât pot amorţi pielea.

Ardeiul poate fi folosit nu doar ca alternativă pentru cei care sunt alergici la anestezic, dar şi în ţările în curs de dezvoltare, unde accesul la anestezic este limitat din motive financiare.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *