Atenție la fraudele informatice! Nu te lăsa păcălit când ți se cer datele personale!

Polițiștii cărășeni atrag din nou atenția cetățenilor asupra fraudelor informatice.

„Specific acestor metode de înșelăciune, persoana vizată primește un e-mail care, la prima vedere, pare că vine de la o sursă de încredere.

Însă, în momentul în care destinatarul accesează linkul, acesta este condus spre un site web fals, prin intermediul căruia sunt obținute date confidențiale, cum ar fi date de acces pentru aplicații de tip bancar, aplicații de comerț electronic sau informații referitoare la carduri.

Astfel, pentru a nu fi victime unor astfel de fraude, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin vin cu recomandări, pentru noi toți.

Nu vă grăbiți să dați click pe link-uri necunoscute sau nesolicitate, primite prin email sau prin SMS. Nu deschideți atașamentele din email-urile primite de la persoane necunoscute.

Nu trimiteți bani necunoscuților care vă abordează pe internet, nu dați curs conversațiilor cu aceștia și nu transmiteți date personale celor cunoscuți întâmplător pe rețelele de socializare!

Nu dezvăluiți datele de pe cardul personal: nume, număr, data de expirare, PIN, CVV2/CVC adică numărul de trei cifre de pe spatele cardului.

Nu furnizați niciodată datele personale de utilizare a contului dumneavoastră (parola de acces la contul bancar) altor persoane.

Site-ul pe care urmează să introduceți datele cardului pentru efectuarea unei plăți online trebuie să fie securizat, adică linkul începe cu https.

Nu furnizați datele online, telefonic sau prin alte canale de comunicare (aplicații de mesagerie gratuită, SMS, pagini web etc.).

Cardul este un instrument de plată și nu un instrument de încasare bani, astfel că cererea datelor cardului de către alte persoane este o capcană.

Dacă trebuie să primiți bani atunci trebuie să dați IBAN-ul, nu datele de pe card.

Nu introduceți codul PIN pe site-uri de internet şi nu-l divulgați telefonic.

Nu scrieți niciodată codul PIN pe spatele cardului.

Dacă v-au fost extrași bani din cont, contactați imediat banca pentru blocarea cardului, precum și pentru verificarea și blocarea tranzacțiilor ilicite din cont, dacă acest lucru este posibil, și sesizați Poliția, depunând plângere penală.

Nu ștergeți conversațiile purtate pe diferite rețele, în cazul în care sunteți victime ale înșelăciunilor prin această metodă, acestea pot fi folosite ca mijloace de probă!

Este important să semnalați imediat orice tentativă de fraudă.

Chiar dacă v-ați dat seama la timp și ați reușit să vă protejați, acest lucru nu îl va opri pe cel care este în spatele tentativei.

Fiți prevăzători! Nu dați curs unor astfel de metode de înșelăciune!”, transmit polițiștii.

 

Post Author: Andreea Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *