Atenție la temperaturile ridicate!

Canicula se instalează, din nou, în Caraș-Severin, iar aceste temperaturile le pot provoca necazuri și șoferilor. La nivelul asfaltului, temperaturile pot sări de 60 de grade, iar la volan, chiar și cu aer condiționat, stresul crește.

Pe timp de caniculă se produc multe evenimente rutiere cu consecințe grave, iar Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române are mai multe recomandări pentru această perioadă.

Spre exemplu, în după-amiezile călduroase de vară, când temperatura asfaltului este ridicată, cauciucurile devin maleabile.
O presiune prea mare poate provoca explozia pneurilor, iar o presiune prea scăzută poate permite desprinderea acestora de pe jante, mai ales pe timpul frânării sau în curbe.

Un alt lucru important este să fiți atenți la oboseală! Oboseala la volan apare mai ales pe vreme caniculară, când, din cauza căldurii sau a disconfortului creat de aparatele de aer condiţionat, conducătorii auto se odihnesc mai puţin.

Recomandat este ca la primele semne de oboseală, cum ar fi moleşeala sau clipirea frecventă, cel de la volan să oprească într-o parcare şi să se odihnească până la refacerea completă a capacităţii de conducere.

„Evitați pe cât posibil călătoriile în jurul prânzului, în special persoanele în vârstă.
Șoferilor li se recomandă să nu conducă dacă sunt obosiţi. Oboseala este considerată de către specialişti una dintre cauzele generatoare ale multor tragedii ce se întâmplă, de regulă, pe drumurile publice, mai ales la sfârşit de săptămână.
Nu vă urcați la volan după ce ați consumat băuturi alcoolice sau alte substanțe. Acest lucru constituie un factor de risc pentru traficul rutier, favorizând producerea accidentelor.
Asigurați-vă că sistemele de răcire, iluminare, frânare sunt în stare foarte bună de funcționare.
Asigurați-vă că sistemul de climatizare funcționează în parametri optimi.
Temperatura ridicată din hibitaclul maşinii va accentua starea de oboseală.
Aceasta se manifestă la început prin întârzierea reacţiilor, dificultate în concentrare, căscatul repetat, clipirea foarte deasă. Acestea se pot termina cu adormirea la volan.
Dacă intenționați să parcurgeți distanțe mai mari, luați în considerare plecarea dis-de-dimineață sau seara, când temperaturile nu sunt la fel de ridicate.
De asemenea, trebuie tratate cu toată atenţia reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt. Reflexiile ce pot crea dificultăţi neaşteptate celui de la volan, oferindu-i surprize neplăcute.
Sub nicio formă nu lăsați copiii sau animalele de companie în autovehicul când lipsiți din auto pe caniculă!
Folosiți parasolare pe geamurile laterale spate îndeosebi pentru protecția copiilor. Aveți în vedere faptul că partea din spate a habitaclului are întotdeauna o temperatură mai mare decât partea din față. Astfel, asigurați-vă că sistemul de climatizare este fixat corect și util pentru toți ocupanții mașinii.
Recomandăm persoanelor cu probleme cardiace sau de altă natură medicală menite a împiedica conducerea autovehiculelor în condiţii de siguranţă să evite pe cât posibil deplasarea cu autovehiculul în perioadele de timp caniculare, iar dacă este imperios necesară deplasarea să aibă un însoţitor în autovehicul.
Conducătorii auto sunt sfătuiți de autovehicule să circule cu atenţie, calm şi să dea dovadă de respect în trafic, deoarece un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite.
În ceea ce privește pietonii, temperaturile ridicate accentuează considerabil oboseala conducătorilor auto astfel încât recomandarea principală este aceea de a vă asigura foarte bine înainte de a vă angaja în traversarea drumului, inclusiv când faceți acest lucru pe trecerile semaforizate. Nu traversați până când șoferii nu opresc pentru a vă acorda prioritate!” transmit reprezentanții IPJ.

Apelați 112 pentru orice situație de urgență!

Post Author: Andreea Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *