Autoritățile sanitare în gardă! Urmează valul 6 !?

Autoritățile publice din domeniul sănătății sunt în alertă după ce la nivel mondial s-au înregistrat creșteri ale numărului de cazuri de Covid-19. Ministerului Sănătății din România are o statistică a acestui fenomen, la fel și Direcțiile de sănătate publică, care acreditează faptul că ne putem aștepta la valul șase al pandemiei de coronavirus. Direcția de Sănătate Publică din Caraș Severin a organizat o întâlnire cu directorii spitalelor din Caraș Severin, întâlnire la care, directorul DSP, Miloș Dănolă a reliefat necesitatea neîntreruperii activității de asistență medicală pe centrele de evaluare, ba mai mult, extinderea acestei activități, pentru a putea fi pregătiți pentru o recrudescență a cazurilor de Covid-19. Astfel, Miloș Dănilă a solicitat, în măsura în care este posibil, un orar mai lung la centrele de evaluare, precum și prelungirea activității centrelor inclusiv în perioadele de week-end. La rândul său, dr. Mircea Borcău, a atras atenția asupra faptului că avem o creștere a numărului de cazuri, în special subvarianta Omicron, care afectează și pe cei vaccinați și pe cei care au mai avut Covid-19 și a transmis managerilor de spitale să aibă grijă la purtarea măștii în interiorul spitalelor, precum și la infecțiile nozocomiale, în condițiile în care măsurile epidemiologice în prezent au rămas la nivel de recomandare. În statistici se contată o creștere a numărului celor vaccinați și ulterior infectați cu coronavirus, ajungând la aproximativ jumătate din totalul cazurilor, dar, în mod îngrijorător, avem de-a face și cu o creștere a numărului cazurilor Covid-19 la copii. De aceea, este foarte importantă menținerea funcțională a centrelor de evaluare.
Managerii de Spitale din județ au dat asigurări că centrele de evaluare ale celor trei spitale: Județean de Urgență Reșița, municipal Caransebeș și orășenesc Oravița funcționează zilnic până la orele 20 și se vor lua măsuri de extindere a orarului și în zilele de sâmbătă și duminică.


O altă direcție de discuție susținută de directorul DSP Caraș-Severin, Miloș Dănilă, a fost legată de investițiile în aparatura medicală, calitatea actului medical fiind legată în mod cert de aparatura performantă. E necesară, astfel, susține directorul DSP, o mai mare aplecare spre achizițiile de aparatură medicală de înaltă performanță, uzând de proiecte naționale sau europene. Alături de aparatură se impune o calitate accentuată a actului medical, din partea corpului profesioniștilor din sănătate, a mai transmis directorul Miloș. Iar această calitate este strâns legată și de finanțările de la Casa de Asigurări de Sănătate.
La rândul lor, managerii spitalelelor, cu precădere managerul Spitalului din Reșița, Alina Stancovici a precizat că întâmpină serioase dificultăți financiare în a asigura cursuri de specialitate pentru personalul medical și a solicitat implicarea autorităților sanitare în legătură cu acest aspect.

Post Author: Cornelia Dunăreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.