Berea – 5000 de ani?

berea-5000-de-ani

Berea este o băutură alcoolică obținută din 4 produse naturale: drojdia de bere, malț, hamei și apă. Aceasta are aproximativ 5% alcool; așa-numita bere fără alcool are între 0 și 0,5% alcool.

Temperatura ideală de consumat berea este cuprinsă între 6 și 8 °C.

De obicei energia berii provine din grâne, dar poate să vină și din energia cartofilor sau a mazării. Se poate spune că și japoneza sake se poate încadra în definiția berii. În Rusia, berea se încadra (până în anul 2011) oficial la categoria băuturilor non-alcoolice.

Consumată cu moderație, în limita a 330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați, berea poate avea anumite beneficii pentru organismul uman, datorită ingredientelor naturale din care este obținută. Cerealele din bere, în special orzul, reprezintă o sursă importantă de proteine, fibre și vitamine de tip B. Hameiul, supranumit și aurul verde, este o sursă de antioxidanți, iar drojdia din bere conține 17 vitamine, 14 minerale și 16 aminoacizi esențiali organismului uman.

O descoperire făcută de arheologii chinezi demonstrează faptul că în zona de est a Asiei se fabrică bere încă de acum 5000 de ani.

Descoperiri similare s-au mai făcut până acum în zona Iranului, a Egiptului şi a Armeniei.

Arheologii chinezi au descoperit ceea ce pare a fi „un set de vase folosit pentru a produce bere”. Obiectele au fost identificate într-un sit din Marea Câmpie Chineză, în camere subterane datate între 3400 şi 2900 î.Hr. Formele ustensilelor sugerează că acestea ar putea fi utilizate pentru producerea, filtrarea şi stocarea berii. Se consideră că acestea sunt cele mai vechi dovezi ale fabricării berii pe teritoriul Chinei.

Specialiştii au investigat vasele şi urcioarele descoperite şi au aflat că în interiorul acestora se aflau resturi de cereale. Forma grăunţelor indica faptul că acestea au fost deteriorate prin malţificare şi zdrobire, două dintre cele mai importante etape din timpul procesului de fabricare a berii. Reziduurile din interiorul vaselor au fost testate cu ajutorul metodei de cromatografie de ioni, pentru a afla care au fost ingredientele din compoziţia berii.

„Reţeta” licorii a fost publicată în revista Proceedings of the National Academy of Sciences. Ea includea un mix de cereale fermentate, format din: mei, orz şi un tip special de orz chinezesc cunoscut sub numele de ,,Job’s tears”. Pentru aromatizarea băuturii s-au folosit tuberculii unor plante.

În ceea ce priveşte gustul berii, arheologul Jiajing Wang (Universitatea Stanford) susţine că acesta „ar fi puţin amar, dar şi puţin dulce”.

Arheologii chinezi au fost surprinşi să găsească urme de orz în vasele pe care le-au descoperit, pentru că, până acum, nu au mai fost identificate dovezi atât de vechi legate de existenţa acestei plante pe teritoriul Chinei. Deşi orzul este cultivat intens în această ţară, nimeni nu a reuşit momentan să explice când şi cum a apărut acesta în zonă.

Cercetătorii presupun că orzul a fost cultivat în spaţiul chinez datorită rolului acestuia în procesul de fabricare a berii. ,,Orzul a fost unul dintre ingredientele principale pentru producerea berii în alte părţi ale lumii, cum ar fi Egiptul Antic. Este posibil ca atunci când orzul a fost introdus din vestul Eurasiei în zona Marii Câmpii Chineze, să fi fost transferate şi cunoştinţele legate de fabricarea băuturii. Prin urmare, nu numai că a fost introdus un nou tip de cultură agricolă, ci şi un set de informaţii asociate cu aceasta”, a adăugat Wang.

Specialiştii susţin că noile descoperiri demonstrează faptul că locuitorii Chinei cunoşteau de foarte mult timp meşteşugul fabricării berii. Ei au început să producă bere din orz în aceeaşi perioadă cu vechile populaţii din Iran, Egipt sau Armenia.

Nu este o noutate pentru nimeni faptul că, de-a lungul istoriei, berea a avut un rol important în conturarea ierarhiei societăţilor. Wang şi colegii săi de la Universitatea Stanford sunt de părere că acesta a fost şi cazul comunităţilor care au trăit în urmă cu câteva mii de ani în zona Marii Câmpii Chineze. În cadrul acestor grupuri, liderii ar fi putut folosi berea pentru a-şi impresiona aliaţii, dar şi pentru a le arăta supuşilor că pot intra uşor în posesia unui produs deosebit de special.

Sursa: npr.org

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *