Carnivori sau vegetarieni?

Pentru foarte mulţi oameni, a fi vegetarian înseamna mai mult decât un moft şi reprezintă un stil de viaţă. Cei care au renunţat sa se mai hrănească cu produse de origine animală o fac din motive religioase sau etice, legate de mediul înconjurător sau din motive de sănătate. De aceste persoane, şi nu numai, trebuie sa ţineţi seama atunci când aveţi un restaurant, cele mai importante mese având nevoie si de o (din ce în ce mai des invocata) alternativă vegetariană.

Spre deosebire de vegetarieni, cei care consumă carne au mai multă energie şi reuşesc să-şi acopere mult mai bine necesarul de vitamine.

Din punct de vedere al surselor de proteine pe care le avem într-o dietă echilibrată, acestea ar fi:

  • carnea de pui, 20 g de proteine/ 100 g de carne;
  • carnea de curcan, 30 g de proteine/ 100 g de carne;
  • organele, 20 g de proteine/100 g;
  • carnea roşie, aproximativ 20-25 g de proteine/ 100 g de carne;
  • pestele, aproximativ 20 g de proteine/ 100 g de peste;
  • oul, 8 g de proteine
  • laptele, 3 g de proteine/ 100 ml lapte;
  • brânzeturile, aproximativ 15/20 – 30 g de proteine/ 100 g de brânză (crescator, de la brânza dulce spre branza telemea măturată).
  • ciupercile, aproximativ 4 g de proteine/ 100 g;
  • mazarea, aproximativ 4 g de proteine/ 100 g;
  • fasolea boabe, aproximativ 9 g de proteine/ 100 g;
  • lintea, 9 g de proteine/ 100 g;
  • nautul, 6 g de proteine/ 100 g;
  • cerealele, 10-12 g de proteine/ 100 g;
  • orezul, 6-8 g de proteine/ 100 g;
  • cartoful, 4 g de proteine/ 100 g;
  • oleaginoasele, aproximativ 15-20 g de proteine/ 100 g

Un vegetarian este în esenţă o persoană care nu mănâncă carne sau produse de origine animală, dar tipurile de diete vegetariene pot varia foarte mult:

  • Veganii sau vegetarienii. Mănâncă doar alimente vegetale: fructe, legume, leguminoase (fasole uscată, mazăre, linte şi năut), cereale, seminţe şi oleaginoase.
  • Lacto-vegetarienii. Mănâncă alimente vegetale precum şi produse lactate de origine animal, cum ar fi laptele si brânza.
  • Lacto-ovo-vegetarienii. Consumă alimente vegetale, produse lactate de origine animală şi ouă.
  • Semi-vegetarienii. Nu mănâncă carne roşie, dar pot include în dieta lor carnea de pui sau fructele de mare alături de alimentele vegetale, produsele lactate şi ouă.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *