Casatoria ne face mai fericiti?

Cercetătorii spun că cea mai bună cheie pentru o relație perfectă nu este să găsim sufletul pereche, ci pe cel mai bun prieten.

Oamenii căsătoriți au multe motive de bucurie, potrivit unor studii îndelungate. Cei mai fericiți până la adânci bătrâneți, susțin autorii studiului, John F. Helliwell și Shawn Grover, sunt oamenii care se căsătoresc cu cel mai bun prieten sau cu cea mai bună prietenă.

Oamenii casatoriti sunt, in general, mai fericiti, decat cei necasatoriti, arata majoritatea studiilor, dar, pana acum, rezultatele dezvaluiau o simpla corelatie, nu o legatura cauza-efect.

Recent, insa, oamenii de stiinta au ajuns la o concluzie mai clara privind relatia dintre casatorie si fericire.

Pana acum, nu reiesise clar daca intr-adevar casatoria ii face pe oameni mai fericiti sau daca oamenii cu o fire mai fericita tind in mai mare masura sa fie casatoriti, ca urmare a faptului ca felul lor de a fi le sporeste sansele de a stabili si mentine o astfel de relatie.

Cercetari mai recente au indicat insa ca, realmente, casatoria determina cresterea nivelului de fericire in viata; la aceasta concluzie au ajuns cercetatorii de la Bureau of Economic Research, care au revizuit literatura de specialitate, inclusiv studii la nivel national realizate in Marea Britanie si un studiu international – Gallup World Poll.

Persoanele casatorite sunt mai multumite de vietile lor decat cele necasatorite, chiar si dupa ce rezultatul a fost ajustat pentru a tine seama de nivelul de fericire inainte de casatorie.

Chiar si in al cincilea sau al saselea deceniu de viata, cand nivelul fericirii tinde sa scada (crescand apoi din nou mai spre batranete) – un fenomen cunoscut popular sub numele de ,,criza varstei mijlocii” – casatoria pare sa aiba un efect protector.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca relatia de prietenie dintre membrii cuplului ar putea explica relatia aparent cauzala dintre casatorie si fericire. In cazul persoanelor care declarau ca partenerul de viata le este cel mai bun prieten, efectele benefice ale casatoriei asupra fericirii erau duble, chiar si cand se elimina contributia altor factori, precum varsta, sexul, venitul, starea de sanatate si nivelul de fericire inainte de casatorie. Iar acest spor de fericire se inregistra si in cazul cuplurilor care nu erau casatorite, ci traiau impreuna.

Sursa: Science for Us

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *